Лидерите на страните от НАТО трябва да обсъдят Запорожката атомна

...
Лидерите на страните от НАТО трябва да обсъдят Запорожката атомна
Коментари Харесай

Русия настоява НАТО да обсъди Запорожката АЕЦ на срещата на върха

Лидерите на страните от НАТО би трябвало да обсъдят Запорожката атомна електроцентрала в Украйна на срещата си на върха тази седмица. Това съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представен от " Ройтерс ".

Лидерите на страните членки на отбранителния алианс ще се срещнат във Вилнюс на 11-12 юли, с цел да обсъдят необятен набор от тематики - от различия по отношение на кандидатурата за участие на Украйна и присъединението на Швеция до увеличение на запасите от муниции и преразглеждане на първите отбранителни проекти от десетилетия.

Като упрекна Украйна в " редовно нанасяне на вреди " на Запорожката АЕЦ, Захарова акцентира, че " главното внимание на срещата на върха на НАТО би трябвало да бъде отдадено на нея ".

" В последна сметка по-голямата част от страните членки на Алианса ще бъдат в зоната на директно влияние " (ав случай че нещо се случи в централата), предизвести тя в " Телеграм ".

Вилнюс е на към 1000 километра от Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа.

Русия и Украйна неведнъж си разменяха взаимни обвинявания, че възнамеряват да нападат централата, която се намира на следена от съветските сили територия в Запорожката област в Украйна, покрай фронтовата линия.

От дни украинският президент Володимир Зеленски предизвестява за сериозна опасност в оборудването, като неотдавна съобщи, че съветските сили са минирали покрива на няколко реактора.

Въпреки рисковете интернационалните старания за основаване на демилитаризирана зона към централата към този момент търпят крах.

Украйна - тогава част от Съветския съюз, претърпя най-тежката нуклеарна повреда в света през 1986 година, когато облаци от радиоактивен материал се разпространиха в огромна част от Европа след детонация и пожар в атомната електроцентрала в Чернобил.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР