Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай

...
Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай
Коментари Харесай

Лидерите на БРИКС се събраха, за да обсъдят разширяването си. Путин ще участва виртуално

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха във вторник Йоханесбург за среща на върха, на която ще разискват разширението на блока. Тя ще продължи до 24 август.

Глобално напрежение, засилено от войната на Русия в Украйна , и възходящото съревнование сред Китай и Съединени американски щати придадоха спомагателна значимост на устрема за подсилване на БРИКС, който на моменти страда от вътрешни различия, отбелязва Ройтерс.

Групата съставлява повече от 40% от международното население и към 26% от международната стопанска система.

Във вторник сутринта президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса одобри на държавно посещаване китайския си сътрудник Си Цзинпин - един от най-големите последователи на разширението на БРИКС, който по-късно се включи в общата среща.

В нея вземат участие още бразилският министър председател Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди .

Руският президент Владимир Путин , няма да пътува до Южна Африка, и ще се включи виртуално поради заповедта за арест, която беше издадена против него от Международния углавен съд (МНС) в Хага, поради хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Южна Африка е страна по статута на МНС и в случай че той стъпи на нейна територия, е длъжна да го арестува. Преди срещата Рамафоса изиска от Хага изключение - да не би трябвало да задържа Путин, тъй като това би било еднакво на оповестяване на война, само че не получи утвърждение. Затова Москва е представлявана от външния министър Сергей Лавров .

" Разширеният БРИКС ще съставлява разнообразна група от страни с разнообразни политически системи, които споделят общото предпочитание за по-балансиран международен ред ", сподели Рамапоса преди срещата.

Според Южна Африка обаче би трябвало да се внимава, защото е " изцяло неправилна " тезата за " антизападниия " детайл в разширението на БРИКС.

Лула да Силва добави, че групата не цели да се опълчва на други интернационалните обединения, а да " провежда " така наречен Глобален юг.

" Не желаеме да бъдем контраст на Г-7, Г-20 или Съединени американски щати. Просто желаеме да се организираме ", сподели Лула в излъчено онлайн видео в обществените мрежи.

Цзинпин обаче желае друго - БРИКС да стане действителен противник наГ-7, опция на западната помощ за развиване и да усили представителството на разрастващите се страни и нововъзникващите пазари.

Редица страни към този момент демонстрират интерес да влязат в блока, измежду тях Венецуела, Аржентина, Иран , Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Индия, която ротационен ръководител на Г-20, обаче счита и че " политизирането " на БРИКС, ангажиращо Глобалния юг, ще трансформира блока в клуб, който обслужва най-вече китайските ползи против Запада.

Това е 15-ата среща на върха на БРИКС, до момента в който Южна Африка е ротационен ръководител до края на годината, като водачите се събират онлайн за пръв път от коронавирусната пандемия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР