Лидерите на Г-7, срещащи се в Япония, обсъждат как най-добре

...
Лидерите на Г-7, срещащи се в Япония, обсъждат как най-добре
Коментари Харесай

Срещата на върха на Г-7: Лидерите говорят за Китай

Лидерите на Г-7, срещащи се в Япония, разискват по какъв начин най-добре да „ понижат риска “ в връзките с Китай, без да накърнят икономическите ползи. Но договарянията евентуално ще се извърнат още веднъж към спора в Украйна, когато нейният президент вземе присъединяване, написа Дойче Веле.

G7 цели „ понижаване на риска, а не обособяване “ от Китай

Според съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, страните от Г-7 желаят „ понижаване на риска, а не обособяване “ от Китай предвид на статута му на втората по величина стопанска система в света. Той сподели, че водачите на Г-7 ще изложат ограничения, в това число създаване на по-устойчиви вериги за доставки и отбрана на сензитивните технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани страните от Глобалния юг да бъдат насърчавани да си сътрудничат стопански със западните народи, откакто са изпитали „ неприятния опит “ с Китай.

Тя сподели, че доста разрастващи се народи са се включили към китайския капиталов план „ Един пояс, веднъж “ с вярата, че това ще им помогне за напредъка, само че в последна сметка са потънали в задължения, който се Китай желае да събира.

Вместо това тя сподели: „ Трябва да предложим печеливши партньорства на нововъзникващите стопански системи, които желаят да работят с нас, добавяйки: „ Но ние би трябвало да бъдем бързи и би трябвало да станем съответни “.

Инвестиране в лична „ икономическа жизнеспособност “

Окончателното официално съобщение, оповестено на втория ден от договарянията, удостовери този метод.

„ Нашите политически подходи не са предопределени да навредят на Китай, нито се стремим да осуетим икономическия напредък и развиване на Китай “, се споделя в него. „ Ние не отделяме връзката. В същото време признаваме, че икономическата резистентност изисква понижаване на риска и диверсификация. Ще предприемем стъпки, самостоятелно и групово, за вложение в нашата лична икономическа жизнеспособност. Ще понижим несъразмерните зависимости в нашите сериозни вериги за доставки “, се показва в него.

В официалното съобщение водачите на Г-7 също споделиха, че се опълчват на „ милитаризацията “ на Китай в Азиатско-тихоокеанския район.

То също по този начин приканва Пекин „ да притисне Русия за да спре военната си експанзия и неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли войските си от Украйна “.

В навечерието на срещата на върха китайското посолство в Токио излезе с изказване, в което изрази угриженост, че на срещата може да бъдат разисквани „ отрицателни “ ходове, свързани с Китай.

Зеленски също каца в Япония, планувани са диалози с азиатски водачи

Разговорите за Китай идват ден откакто водачите разкриха пакет от нови наказания против Русия поради нахлуването й в Украйна.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски на тридневната среща в Хирошима в събота ще подтикне към по-нататъшно разискване на спора в Украйна.

„ Япония. G7. Важни срещи с сътрудници и другари на Украйна. Сигурност и засилено съдействие за нашата победа. Мирът ще стане по-близо през днешния ден “, писа в Twitter Зеленски, откакто дойде в Япония.

Освен послание към срещата в опит да ускори поддръжката за страната си, Зеленски би трябвало да се срещне настрана с премиера на Япония Фумио Кишида и с премиера на Индия Нарендра Моди, който поддържа връзки с съветския президент Владимир Путин.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Съливан сподели, че Зеленски и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също ще се срещнат лице в лице на срещата на върха.

Появата на Зеленски в Хирошима, първият град в света, претърпял нуклеарна офанзива, идва в миг, когато Русия продължава да насочва едва завоалирани закани за нуклеарен отговор на западната военна поддръжка за Украйна.

G7, или Групата на седемте, се състои от най-богатите демокрации в света: Германия, Япония, Франция, Италия, Съединени американски щати, Англия и Канада, както и Европейския съюз.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР