Лидерите на формациите за първи път седнаха на една маса

...
Лидерите на формациите за първи път седнаха на една маса
Коментари Харесай

След лидерската среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Първо пишат управленска програма, после кабинет

Лидерите на обединенията за първи път седнаха на една маса обществено и заговориха между тях пред медиите. Бюджетът и законодателната стратегия, по която към този момент се договориха работните групи преди седмица, бяха изведени преди всичко в диалога, а тонът - спокоен и без страсти. Нещо повече - Борисов заяви, че с Кирил Петков към този момент са си дали прошка и нямало проблем повече сред тях. " С господин Петков към този момент сме си дали прошка и няма никакви основни проблеми сред нас ", съобщи той. 

" ГЕРБ-СДС и ППІДБ би трябвало да намерият метод за сформиране на парвителство, дали с първия или с втория мандат, тъй като в противоположен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата настройка ", съобщи при започване на срещата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не криеше положителното си въодушевление.

" Считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод за основаване на държавно управление дали с първия или с втория, само че в противоположен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем още веднъж в същите договаряния ", сподели водачът на ГЕРБ.

Той настоя още един път да чуе позицията на ПП-ДБ. И изиска да чуе състав на кабинет - министър председател, министри, с цел да знае ГЕРБ, в случай че тръгне към поддръжка за втория мандат, да знае кого ще поддържат. 

" На хората им омръзна да се занимават с нас. Да не считаме, че сме си самодостатъчни, в Народното събрание има още 4 партии ", предизвести Борисов. И позволи, че това не са малко депутати и те могат да поддържат техния кабинет или да не го поддържат. 

Кирил Петков пък отвърна, че ще изчакат да видят какво ще стане с първия мандат и тогава ще кажат състава на кабинета. " Това от наша позиция не е някакъв дебелоглав, че ние няма да подкрепим първия мандат. Това беше ясно заложена политика на органите на партиите, плюс нашите гласоподаватели. Ние споделяме - желаеме държавно управление, само че не желаеме да изземваме самодейността. В момента първият мандат е при вас ", сподели съпредседателят на Политическа партия.

Борисов акцентира, че може да не харесат някои имена от състава, а да са решили преди този момент да дадат поддръжка за мандата на ПП-ДБ. И по този начин да пропуснат шанса за държавно управление. 

Асен Василев пък предложи да стартира да се преглежда управническа стратегия и в случай че има единодушие, да стартират да мислят с какъв състав биха я осъществили. Условието обаче е държавното управление да бъде излъчено от ПП-ДБ, още веднъж повтори той изискването им.

" Нека се консултираме с партийните органи при нас и да забележим дали е допустимо ", добави той. Кирил Петков се съгласи и изрази вяра, че може да повторят диалогичния звук от изработването на законодателната 

" Нестандартна е обстановката, ексцентрични са решенията ", разяснява опцията Борисов. И напомни, че другояче идват шести подред избори. Но в тази ситуация нашите гласоподаватели са споделили - да, на два избора сте първи, по тази причина направете държавно управление. Затова, някакво ексцентрично решение, Асене, би трябвало да се откри ", обърна се към него водачът на ГЕРБ. " Да се опитаме да изчерпим нетрадицоонно всичко, което имаме от тези два мандата ", утвърди предлагането на Политическа партия Борисов.

Той сложи въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ не могат да поддържат държавно управление с първия мандат, тъй като за това са упълномощени от партиите и гласоподавателите си.

" Но сме подготвени да приказваме и да забележим в границите на виновното държание какво може да реализираме като политики, изключително по тематиката на бюджета. За нас е значимо да бъде реализиран 3% недостиг без повдигане на налози и редуциране на обществената стратегия. Отворени сме да приказваме за други секторни политики - като енергетика, правосъдна промяна. Отзовахме се на тази среща, с цел да приказваме за тези промени. Наясно сме, че би трябвало да приказваме за бюджет и то отговорно ", сподели Петков.

" Ако можем да покажем действителен напредък за влизане на тези закони в пленарната зала, би било една действителна стъпка напред ", счита той.

Десислава Атанасова изреди законопроектите, които стоят на дневен ред и съобщи, че още през днешния ден двете парламентарни групи са подготвени да внесат промените в закона за домашното принуждение.

Томислав Дончев подчертава на нуждата още от през днешния ден да стартира работа по бюджета. " Политики можем да развиваме единствено когато има държавно управление ", предизвести Дончев и уточни, че в случай че няма, " ние се разпускаме след два месеца ".

" За бюджета да, би трябвало да седнем да го приказваме. Трябва да седнем и с МФ и да огледаме, може би са сбъркали в бюджета ", отвърна Асен Василев. Томислав Дончев се съгласи, че този диалог би трябвало да се води дружно с Министерство на финансите. 

" От нашата коалиция ние ще погледнем доста отговорно към тази тематика ", даде обещание Кирил Петков. Той има вяра, че могат да реализират с диалози 3% недостиг, с цел да не се отсрочва еврозоната. Шенген за нас като коалиция значи всички дребни и междинни компании да могат да изнасят, без да чакат на Дунав мост по няколко дни ". " Готови сме да поемем отговорността за трите % недостиг, осъзнавайки, че той е обвързван с тези значими цели на всички българи ", добави той.

" Въпросът е на каква цена и това е значителният въпрос - политически, не механически ", вметна по отношение на недостига Томислав Дончев по въпроса за 3% недостиг.

С какви позиции влязоха двете обединения на тази първа по рода си и невиждана среща?

ГЕРБ-СДС държат да ръководят с поддръжката на втората по величина политическа мощ ПП-ДБ с държавно управление още с първия мандат.

" Най-доброто за България е коалиция сред двете най-големи политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултациите при президента. Той уточни, че ГЕРБ-СДС има вид и за експертен, и за партиен кабинет. Борисов успокои, че няма да бъде претендент за министър председател този път. И подсети - без ГЕРБ не може.

Ако не получат поддръжката на ПП-ДБ, от ГЕРБ са подготвени да предложат държавно управление на малцинството и даже чакат то да мине в пленарната зала с поддръжката на останалите, прозвуча от изявления на представители на групировката през последните дни, както и от самия Борисов.

От партията са твърдо решени да излъчат държавно управление със своя мандат и не намират логичност да поддържат подобен, препоръчан от вторите на вота. Единственият, който позволи сходна догадка, беше ръководителят на Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

От ПП-ДБ пък са непреклонни, че няма да поддържат държавно управление, препоръчано от ГЕРБ в първия мандат, само че в това време приканват за поддръжка от всички и от ГЕРБ за втория мандат, който те се надяват да получат.

" Слагаме явен стандарт в българската политика - това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите дейности и след изборите, разяснява той. При състояние, че първият мандат не събере болшинство, ние сме подготвени да предложим ясна опция българският парламент да избере държавно управление с втория ", съобщи Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. От ПП-ДБ, също като ГЕРБ-СДС, са подготвени за поддръжка от всички в пленарната зала, както и да предложат вид държавно управление на малцинството.

В отговор Бойко Борисов прикани ПП-ДБ тогава да кажат на чия поддръжка разчитат за втория мандат. " Партията на смяната и " Демократична България " споделят, че желаят да създадат държавно управление с втория мандат, само че с поддръжката на кого, попита водачът на ГЕРБ, тъй като формулировката " с всички ", които желаят да ги поддържат, значи " с никого ".

На този декор единствено преди ден президентът Румен Радев сподели ясно, че след консултациите с политическите сили е решил да даде малко повече време на партиите в Народното събрание, с цел да се схванат за властта и за бюджета, и затова няма да бърза с връчването на първия мандат.

След срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ партията на Борисов ще организира диалози и с всички останали парламентарни групи. И в случай че не е постигнал съгласие с ПП-ДБ, евентуално ще очертае последващи варианти за кабинет с първия мандат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР