Лидерът на управляващата в Полша “Право и справедливост Ярослав Качински

...
Лидерът на управляващата в Полша “Право и справедливост Ярослав Качински
Коментари Харесай

Политически маневри в Полша: Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински напусна правителството -

Лидерът на ръководещата в Полша “Право и правдивост ” Ярослав Качински напусна поста си на вицепремиер в полския кабинет, заяви полската телеграфна организация ПАП.

“Вече не съм в държавното управление, министър председателят Матеуш Моравецки, а съгласно това, което знам, и президентът Анджей Дуда са приели оставката ми. ” - съобщи в диалог с ПАП Качински. На негово място вицепремиер с отговорност силовите ресори в държавното управление ще бъде министърът на защитата Мариуш Блашчак.

Помолен да направи оценка на личното си наличие в държавното управление, Качински съобщи, че е съумял да извърши проекта, който си е сложил. “Макар, няма да укривам, в този проект не влизаше войната, въпреки и да беше подготвен и за случай на война. Мисля, че през това време бяха взети най-важните решения, с които Полша да избегне една доста сложна орис. Искаме да се въоръжим дотам, че възможна офанзива против нашата страна да бъде безусловно нерационална случка. ” - акцентира Качински.

Ярослав Качински добави, че с положително си спомня 20-те месеца в Министерския съвет и призна, че е трябвало да си тръгне преди четири месеца, само че в това време избухнала войната в Украйна. “Днес ходът на войната е подобен, че не се знае по кое време тъкмо ще свърши. Затова пък почти се знае по кое време ще има избори и в тази връзка трябваше да избера и избрах. Бих дочакал края на войната, само че се обрисува да се проточи. Реших, че би трябвало да се съсредоточвам върху това, което е най-важното за бъдещето на Полша. Изборите се вършат с цел да се получи добър резултат, а, в случай че става въпрос за ПиС, добър резултат е спечелването на изборите и опцията да управляваме, несъмнено в коалиция “Обединена десница ”.

С отдръпването си от изпълнителната власт Ярослав Качински, който е брат-близнак на починалия в самолетна злополука край Смоленск президент Лех Качински се концентрира в подготовката за парламентарните избори, в които измежду главните му съперници евентуално ще бъде някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, водач на Гражданската платформа в Полша.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР