Лидерът на най-голямата националистическа партия в турската опозиция Мерал Акшенер

...
Лидерът на най-голямата националистическа партия в турската опозиция Мерал Акшенер
Коментари Харесай

Турската опозиция се разцепи заради името на съперника на Ердоган

Лидерът на най-голямата националистическа партия в турската съпротива Мерал Акшенер обърка проектите на съперниците на властта, като съобщи, че се изтегля от шестпартийния алианс, основан преди президентските и парламентарни избори, предадоха международните организации и турското издание.

Това стана ден откакто партиите се събраха, с цел да одобрят името на кандидат-президента, който да се изправи против президента Реджеп Тайип Ердоган. Съобщаването на името се отсрочи за понеделник, 6 март. Множество наблюдаващи чакаха изборът да се спре на Кемал Кълъчдароглу, водача на най-голямата опозиционна мощ - Републиканската национална партия (РНП) - който бе одобрен и на конгрес на РНП, а и се употребява с поддръжката на някои по-малки партии.

Акшенер обаче е на друго мнение: тя поддържа кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който като претендент на огромна част от опозицията завоюва два пъти локалните избори през 2019 година

Тя отиде още по-далеч и позволи, че вид за нейната Добра партия може да е и Мансур Яваш, кметът на Анкара, който също се употребява с доста високо одобрение; предложила и двамата на опозицията, само че концепцията била отхвърлена. Думите ѝ изглеждаха като апел към Имамоглу и Яваш да се кандидатират.

Последиците

Разделенията в опозицията, известни от месеци, станаха обществени, макар рецензиите към реакцията на държавното управление му след опустошителните трусове от предишния месец в Югоизточна Турция.

Акшенер изясни, че партията няма да се " преклони " пред натиска да одобри сходно предложение. По думите ѝ " Масата за шестима " (както се споделяше опозиционният алианс " се е трансформирала в платформа, работеща за одобряването на един единствен претендент, и към този момент не изразявала волята на турците.

 " Най-важните избори в света ": идва ли краят на Ердоган

С думите си тя даде да се разбере, че Кълъчдароглу е бил общият избор на опозиционния алианс - само че не на всички партии, тъй като на нейната бил " натрапен ". По думите ѝ " това е като избор сред гибел и малария ".

Кълъчдароглу разяснява думите на Акшенер с уверението: " Не се тормозете, всички камъни ще си дойдат на мястото. " През годините водачът, оглавяващ над десетилетие РНП, бе критникуван за неналичието на харизма и неспособността да увлече след себе си недоволните от двайсетгодишната доминация на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) турци.
Същевременно една от анкетите - на " Оптимар " - сочи, че Кълъчдароглу би получил най-голяма поддръжка по отношение на тримата на първи тур, 13%, при 43% за Ердоган. Решението на Акшенер може да промени сметките: Добрата партия евентуално ще е втората опозиционна мощ, като съгласно някои анкети изостава едвам с няколко процентни пункта
Подкрепата на Ердоган и ПСР не е потърпевша от земетресението, макар продължителния спад поради икономическите проблеми от последните години, демонстрираха социологически изследвания от последните дни.

 " Ние знаем най-добре "? За Ердоган идващите дни може да са решаващи
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР