Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Паметникът на съветската армия

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Паметникът на съветската армия
Коментари Харесай

Бойко Борисов иска да се махне Паметникът на съветската армия

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска Паметникът на руската войска в София (по-известен присмехулно и като МОЧА, б.р.) да бъде отстранен. Това сподели самият Борисов на конференция в централата на ГЕРБ.

На конференцията присъстваше и общинският консултант от ГЕРБ Димитър Вучев, към който Борисов се обърна с настояването.

" Незабавно тази плоча би трябвало да бъде отстранена.  По смисъла на закона несъмнено е вандалски акт, само че е нещо толкоз вярно и е трябвало да се свърши още преди една година, когато стартира войната.

Докато нямаше война, светът беше неуверен. Сега е тотално друго. Това е варваска експанзия.

Внесете същото предложение (като това на " Демократична България " - б.р.) или се обединете за премахването на паметника. Не може в тази експанзия, в това клане ние да вземаме сходна позиция ".

Това сподели Борисов във връзка скорошния случай със счупването на плочата с надписа на паметника.

Изказването на Борисов бе и коментар за това, че до момента ГЕРБ не заемаше толкоз безапелационна позиция по този проблем.

През 2020 година общински съветници от " Демократична България " внесоха отчет в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се изиска от страната преместването на паметника, който е държавна благосъстоятелност, само че е построен в общинска територия и заема повърхност 6 дка в Княжеската градина. До действителни дейности по този начин и не се стигна.

Инициативата беше възобновена от предходната година след нахлуването на Русия в Украйна от кмета на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков, като тогава Трайков упрекна болшинството от ГЕРБ/СДС и Вътрешна македонска революционна организация в безучастие по въпроса.

Вучев оправда дейностите на сътрудниците си с това, че тогава ситуацията била друга.

" Искахме всичко да мине по каналния ред. Очаквахме информация от Министерството на културата и регионалния шеф.

От 12 месеца обстановката е друга. Войната промени тази тематика и ние се причисляваме към апела на сътрудниците от " Демократична България " този въпрос да бъде решен един път вечно ", съобщи Вучев.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР