Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ спретнаха

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ спретнаха
Коментари Харесай

Истински лъжи: ГЕРБ, Нинова, Техноимпекс и писмото на Цацаров


Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ спретнаха следващия фиктивен скандал, засипвайки се с обвинявания в неистини, свързани със договорка за приватизацията на " Техноимпекс ". Именно тази договорка залегна в аргументацията на ГЕРБ да предлага промени в конституцията, премахващи отминалостта за следствие на раздържавяването. Причината е, както изясни предишния месец депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, " този главен приватизатор ", има акции от външнотърговското сдружение " Техноимпекс ", декларирани от нея през годините.

Управляващата партия твърди, че приключването на отминалостта е причина прокуратурата да не може проверява до дъно незаконната приватизация.

Десислава Атанасова заяви на 30 ноември, че в отговор на нейно питане е постъпило писмо от основния прокурор Сотир Цацаров, в което се споделя, че Корнелия Нинова в никакъв случай не е била проверявана в персонално качество за придобиването на акциите й в " Техноимпекс ".

Представителката на ГЕРБ е поискала тази информация от Цацаров във връзка изявлението на Нинова: " Трима прокурори са проверявали договорката на " Техноимпекс " и мен и не са разкрили нищо. Ако желаят, да я ревизират четвърти път. "



Какви доказателства за инспекции показа Нинова

На 5 декември Корнелия Нинова сподели документи, че такива инспекции е имало и упрекна ГЕРБ в неистина.

На специфична конференция тя прочете няколко документа. От данните излиза наяве, че договорката за продажбата на " Техноимпекс " първо е била тествана от Министерство на вътрешните работи, след това от Върховната касационна прокуратурата, а най-после от Софийската градска прокуратура. Последната инспекция е от 2001 година, а сигналът е подаден от тогавашния водач на КТ " Подкрепа " Константин Тренчев.

Корнелия Нинова уличи ГЕРБ в две неистини - че не са подавани сигнали и не са правени инспекции на приватизацията на " Техноимпекс ".

" ГЕРБ цитира писмо от основния прокурор Сотир Цацаров. Вие виждали ли сте го? Чели ли сте го цялото? Цялото на никое място го няма. Чете се едно изречение от него, само че не се демонстрира документът. Много апокрифно ГЕРБ крият това писмо. Аз се снабдих с него ", сподели председателката на Българска социалистическа партия.

След това тя прочете част от писмото. В него се споделя, че на 10 юли тази година Софийската апелативна прокуратура е удостоверила изводите на градската прокуратурата от 2001 година, че няма данни за осъществени закононарушения при приватизацията на " Техноимпекс ".

" Сега Нинова пита: кой лъже? Защо лъжете за " Техноимпекс " и за Корнелия Нинова? Кой ще изясни за какво излъгахте ", попита водачът на Българска социалистическа партия. Тя се усъмни, че всичко около приватизацията се прави, с цел да се приказва за нея и " Техноимпекс ".

И попита: " Чули ли сте някой да приказва за приватизацията на " Химко ", на " Кремиковци ", на " Булгартабак ", на електроразпределителните сдружения? Кога " Булгартабак " ще бъде тествана? Или продажбата на " Сибанк? ".

Ответна конференция на ГЕРБ

В отговор ГЕРБ неотложно свикаха ответна конференция. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разгласи, че Корнелия Нинова е направила " сериозен политически акт - като водач на Българска социалистическа партия тя оправдава приватизацията като развой, казвайки, че откакто не е наказана, значи всичко е наред ".

" Ще напомня, че не мога да се сетя наказани длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този развой. Г-жа Нинова сподели: " в случай че някой има нещо, да го дава в прокуратурата ". И ние споделяме същото ", съобщи Биков. И добави, че няма нито един сигнал за приватизационна договорка, импортиран от Българска социалистическа партия в прокуратурата.

" Документите на Корнелия Нинова за " Техноимпекс " не са задоволително удостоверение какъв брой и какви инспекции са били осъществени ", добави Данаил Кирилов.

Каква се случва в реалност?

Свадата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия още веднъж е стихия в чаша с вода.

Корнелия Нинова в действителност се е сдобила с цялото писмо на основния прокурор, изпратено до ГЕРБ на 30 ноември. То бе препратено от нейния пресцентър до медиите. В него в действителност написа, че Софийската апелативна прокуратура е проверила заключенията на Софийската градска прокуратура от 2001 година. Т.е. ГЕРБ доста добре са знаели, че приватизационната договорка за " Техноимпекс " е била тествана.

В писмото обаче също по този начин написа, че в действителност Нинова в никакъв случай не е била проверявана в персонално качество по какъв начин се е сдобила с акциите си в " Техноимпекс ". Точно това разгласи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на 30 ноември.

В случая нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия лъже, а и двете партии доста добре схващат това.

Нинова фактически е назначена за изпълнителен шеф на " Техноимпекс " през 1997 година с поддръжката на фактори в държавното управление на ОДС. Тя е признавала, че е видяна зам.-министъра на стопанската система в екипа на Валентин Василев - Александър Тасев. Нинова и Тасев са били сътрудници в следствието.

През 1999 година, единствено година и половина след назначението на Нинова, министър Валентин Василев продава 67% от акциите на страната в " Техноимпекс " на особено основаното за договорката работническо-мениджърското сдружение " Техноимпекс-98 ". Изпълнителен шеф на РМД-то отново е Корнелия Нинова. Цената на договорката е 700 000 $ и е много преференциална.

РМД-то се задължава да заплати незабавно единствено 10% от тази сума, а остатъкът е разсрочен на равни вноски за идващите 10 години. Купувачът се задължава да направи вложения за 700 000 $. Това се случва на 13 януари 1999 година

През септември 1999 година двете страни подписват анекс, който прави договорката още по-изгодна за РМД-то, представлявано от Корнелия Нинова. Държавата се съгласява да получи в брой единствено 30% от сумата, а останалата част от 70% може да бъде платена по всевъзможен метод, в това число и с компенсаторки.

Именно това е договорката, тествана от прокуратурата. Държавното обвиняване обаче в никакъв случай не е проверявало дали Корнелия Нинова е купила законно акциите си в " Техноимпекс ". При сключването на самата приватизационна договорка Нинова не има акции и е единствено изпълнителен шеф на РМД-то. През 2003 година тя към този момент има 37% от акциите, а по-късно те набъбват до 48%. Това се случва след прокурорските инспекции, които Нинова в този момент драговолно цитира.

Това значи, че е правилно, че прокуратурата е проверила приватизационната договорка за " Техноимпекс " и също по този начин правилно, че не е проверила по какъв начин Нинова се е сдобила с акциите си.

Точно преди да стане зам.-министър в кабинета на тройната коалиция, Корнелия Нинова продава акциите си на " Холдинг Нов век ", който е част от " Химимпорт " (публично известна като ТИМ). Тогава Нинова получава публично 65 000 лв. за акциите си.



Какво е " Техноимпекс "?

Предприятието е основана през 1965 година за набиране и изпращане на висококвалифицирани експерти и съветници на задгранична работа. Държавната компания работи в арабските страни, Африка, Китай и Куба.

Частната към този момент " Техноимпекс " е една от дребното български компании, дружно с държавните ТЕС и " Експомед ", които още имат активност в Либия. Само в Зимбабве компанията има недвижима благосъстоятелност, оценена на над 1.5 милиона щатски $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР