Лей Юн, основател и изпълнителен директор на Xiaomi, е считан

...
Лей Юн, основател и изпълнителен директор на Xiaomi, е считан
Коментари Харесай

Xiaomi се готви за листване в Хонконг, което да я оцени на до 100 млрд. долара

Лей Юн, създател и изпълнителен шеф на Xiaomi, е считан за " китайския Стив Джобс "

© China Stringer Network Още по тематиката
Съединени американски щати проверяват Huawei за нарушение на интернационалните наказания
от Дневник,26 апр 2018
Амбицията на Xiaomi

Моделът Mi Mix 2 без проблеми съперничи на флагманите на огромните съперници
30 мар 2018
Топ 5 смарт телефони от MWC в Барселона

Кои ще са някои от хитовите модели на пролетта
16 мар 2018
HUAWEI Mate 10 Lite получи софтуерен ъпгрейд с по-забавни функционалности за потребителите в България
от Дневник,9 мар 2018
Асистентите на Гугъл Assistant

В Барселона интернет колосът заложи не на нов смарт телефон, а на... живи хора
2 мар 2018
Xiaomi стъпва публично с Mi 6 в България с дистрибутор Солитрон
от Дневник,1 дек 2017
Кой е най-хубавият смарт телефон на годината
от Дневник,22 ное 2017
Крахът на един бизнес модел

Китайският софтуерен колос Xiaomi е изправен пред избора дали напълно да промени фирмената си политика, или да изгуби пазара си
5 май 2017 Четвъртият максимален производител на смарт телефони в света - китайската компания Xiaomi, разгласи, че е подала документи за първично обществено предложение (IPO) в Хонконг. Очакванията са това да е най-голямото листване на китайска софтуерна компания от близо четири години, оповестява Reuters. Компанията си е сложила за цел да набере до 10 милиарда $ от фондовия пазар. IPO-то може да я оцени на до 100 милиарда $ и това ще се трансформира в най-голямото листване на китайска компания от Alibaba Group през 2014 година, което доближи 21.8 милиарда $.

Новите пазари

Въпреки че 70% от приходите за последната година са пристигнали от смарт телефони, компанията от ден на ден навлиза в пазара на свързани устройства и на Интернет на нещата. Основателят на компанията Лей Юн съобщи: "Променихме живота на стотици милиони, а в този момент ще станем част от живота на милиарди хора в близкото бъдеще. "

Xiaomi показа на вложителите първи детайлности за финансовото си положение преди от дълго време предстоящото IPO. Приходите й са нарастнали до 114.62 милиарда юана (18 милиарда долара) през 2017 година, което е растеж от 67.5% по отношение на миналата година. Компанията е отчела чиста загуба от 43.89 милиарда юана (6.9 милиарда долара) по отношение на облага от 491.6 млн. юана през 2016 година Оперативната облага е била 12.2 милиарда юана (1.9 милиарда долара) при 3.79 милиарда през 2016 година

Постъпленията от общественото предложение се чака да бъдат вложени в развиване на екосистема от устройства, световно разгръщане и възобновяване на софтуера. За последната година едвам 28% от приходите са пристигнали отвън Китай. Същевременно Xiaomi е измежду най-популярните марки за мобилни телефони в Индия, като съгласно поручване на анализаторската компания Canalys, държи 31% от пазара там. На пазара на смарт телефони нейните релативно евтини модели са все по-голямо предизвикателство за пазарните водачи Samsung Electronics и Apple.

Излизане от к ризата

Компанията претърпя рецесия през 2016 година, когато продажбите й се сринаха с 40%, беше принудена да търси различни канали на развиване. Някои анализатори виждат фокусирането върху интернет на нещата като опит за възобновяване.

Изграждането на екосистемата от устройства обаче поражда опасения измежду вложителите, откакто Xiaomi заяви в изказване, че има известни терзания за навлизането в сходен пазар. "Липсата ни на опит със самия артикул, както и неналичието на потребни данни за потребителите може да затруднят прогнозите ни за желанията на пазара. "

Един от проблемите, които би трябвало да бъдат позволени, е неналичието на отвесна интеграция. Досега компанията не е фокусирала вложенията си в създаване на директни канали за продажба. Това значи, че Xiaomi към момента разчита на дистрибутори, с цел да продава мобилни устройства.

Липсата на интеграция също рискува салдото на производството, тъй като Xiaomi е подвластна и от снабдители на части. Компанията създава едвам 58% от частите, които употребява, като за останалите разчита на вносители. От компанията се появиха опасения, че напрежението сред Съединени американски щати и Китай би затруднило намирането на нови снабдители и пазари.

IPO-то на Xiaomi ще бъде първото в Хонконг, което ще се организира съгласно новата регулация, влезнала в действие този понеделник. Тя има за цел да притегли повече софтуерни IPO-та, до момента в който конкуренцията за огромни софтуерни покупко-продажби сред Хонконг и континенталната част на Китай нараства доста.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР