Летище София получи акредитация Ниво 3 - Оптимизиране“ за управление

...
Летище София получи акредитация Ниво 3 - Оптимизиране“ за управление
Коментари Харесай

Летище София е първото в България с акредитация за управление на въглеродните емисии

Летище София получи акредитация „ Ниво 3 - Оптимизиране “ за ръководство на въглеродни излъчвания след траяла близо шест месеца процедура, с което става първото в България с това равнище. Това оповестиха от пресцентъра на столичното летище. 

Програмата за въглеродна акредитация Airport Carbon Accreditation е единствената институционално утвърдена световна стратегия за узаконяване на ръководството на въглеродните излъчвания на летищата. Тя прави оценка без значение напъните им да ръководят и понижават въглеродните си излъчвания посредством шест равнища на узаконяване: „ Картографиране “, „ Намаляване “, „ Оптимизиране “, „ Неутралност “, „ Преобразуване “ и „ Преход “.

Третото равнище в тази стратегия, което получава столичното летище, обгръща ръководството на излъчванията освен на аерогарата, само че и на сътрудници и трети заинтригувани страни, които имат активност на летището. Сред тях са компании, отговарящи за наземно обслужване, градски превоз от и до Летище София, карго компании и наематели. Със същото равнище 3 в Европа са огромни интернационалните летища като Мюнхен, Хийтроу, Истанбул, Барселона и други  

Сертификацията е част от ограниченията за ръководство на въздействието върху околната среда на летището . Изготвен е проект за ръководство на излъчванията, като първите планувани ограничения са слагане на енергоспестяващо осветяване на Терминал 2, ново LED осветяване на перона и поетапна подмяна на транспортните средства с напълно електрически, прецизират от аеропорта. 

Общо 48,2% от световния въздушен трафик минава през упълномощени по програмата летища, които са общо 396. 

„ Околната среда е една от основните ни полезности освен за " COФ Кънект ", само че и за Meridiam, които стоят зад нас в този план с огромен капацитет. Предстои забележителна промяна , която включва разширение на въздушната съгласуваност, доста възстановяване на инфраструктурата и развиване на екипа, като всичко това съобразяваме с екологичните и обществените аспекти. Акредитацията е значима стъпка от уговорката ни към околната среда, ще продължим да надграждаме в идващите години “,  каза изпълнителният шеф на летището Хесус Кабайеро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР