Лесният за усвояване програмен език Python има десетки милиони потребители(снимка:

...
Лесният за усвояване програмен език Python има десетки милиони потребители(снимка:
Коментари Харесай

Успехът на Python е „експлозивен” – и има защо


Лесният за асимилиране програмен език Python има десетки милиони консуматори
(снимка: CC0 Public Domain)

Има няколко аргументи, заради които езикът за програмиране Python не би трябвало да съществува – само че все пак десетки милиони разработчици и откриватели на данни работят с него и са признателни за това.

Python трябваше да се раздели на най-малко две разнообразни общности. Но това не се случи. Трябваше да откри доста корпоративно финансиране, с цел да се развива и процъфтява – само че и това не стана. И евентуално би трябвало да се пренебрегва в науките за данните, защото хората от тази област си имат R – само че и това не се получи.

Вместо това Python продължава да се развива и да става все по-популярен като един от преобладаващите езици за програмиране в света. Има основателни аргументи да е по този начин. Има и основателни аргументи да не са се случили всичките проблеми, изброени нагоре. Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Anaconda Питър Уанг споделя, че растежът на Python е „ безусловно избухлив ” и е малко евентуално някой различен език за програмиране да навакса.

Има нещо в този питон

Python е прелъстителен за необятен кръг консуматори, от учени в региона на данните до новозавършващи студенти. Това е по този начин поради характерностите на езика, споделя Уанг, представен от. Неговата компания е от главно значение за еволюцията на Python като първокачествен инструмент за откривателите на данни.

„ Има две неща, които Python прави и които са доста разнообразни от всички други съществени езици. На първо място той е „ фасулска работа ” за учене. Той е елементарен за потребление, елементарен за асимилиране, децата го употребяват, непрограмистите го научават за по един уикенд. Това не е инцидентно – това е значима част от дизайна му през цялото време и е напълно умишлено… Второто нещо, което е забавно при Python, е, че през цялото време е добър като „ лепилен ” език ”, акцентира Уанг.

Това е и повода, заради която, става известно, Python стартира да намира приложение в науката за данните, която сякаш би трябвало да е „ непокътната територия ” за R и други сходни и принадлежности, проектирани особено за науката за данните. Но поради обстоятелството, че се учи и усвоява доста елементарно, Python си намира пътя в общността на учените.
още по тематиката
„ Това е [лесно] за индивида, който не е разработчик ”, изяснява Уанг. „ Лесен е за вицепрезидента по продуктите, за хората, занимаващи се с маркетинг. Лесен е за всички. Конкурент на Python е Excel. Той не се конкурира с Java или Ruby или R или Julia ”.

С други думи, Python демократизира науката за данните, като я отваря за доста по-широк кръг от хора. Тъй като това се случва и Python общността основава нововъведения, трансформирайки го първокласна алтернатива за науката за данни, то езици като R изостават в използването.

Силата на Python в науката за данните (и математическите калкулации като цяло) дължи триумфа си на ранните старания на пионерите в научните калкулации. Дори когато първите разработчици на Python го замислят като „ страховит съперник на Perl ” и други езици за уеб разработка, Гуидо ван Росум – – остава другарски надъхан към общността на научните калкулации, насърчавайки откривателите да подобрят Python за своите потребности. Това оказа помощ да се сведе до най-малко нуждата планът да се разклонява.

И по този начин, през днешния ден имаме език за програмиране, който прави доста неща доста добре. Според изчисленията на Уанг, малко евентуално е някой различен език за програмиране да настигне Python:

„ Python има десетки милиони консуматори. Мисля, че пресата доста подценява какъв брой необятно употребен е Python. И в този миг възприемането му е доста оживено. В учебните заведения децата го учат. Ако сте в междинното обучение, вие надраствате Scratch; желаете да вършиме действително програмиране., несъмнено, ви разрешава да вършиме хубави уеб страници, само че в случай че желаете да се занимавате с машинно образование, да боравите с данни – несъмнено, че се заемате с Python. Затова има университети и гимназии и междинни учебни заведения, които преподават Python ”, споделя Уанг.

Но всичко изброено дотук не значи автоматизирано, че Python е съвършен.

Нарастващите болки на Python

Според Уанг, от дълго време има проблеми с „ пакетите ”. „ Фантастично е, че можете да вземете съществуващи библиотеки, C++, Fortran и така нататък и да ги свържете благодарение на „ лепилото ” Python, упоменато нагоре. Но въпреки всичко би трябвало да разберете по какъв начин да компилирате всички тези библиотеки. Може би малко по-лесно е за разработчиците, които се занимават с уеб език като Ruby ”.

Гуидо ван Росум не е желал да затрупва Python с тази дарба, тъй че Anaconda се е заела с материята, създавайки лична система за пакетиране при Python, разяснява Уанг. Дистрибуцията на Anaconda улеснява вземането на мъчно компилируеми неща като и ги кара да работят безпроблемно с Python. Освен това в общността се ускорява фокусът върху подобряването на продуктивността на Python.

Разбира се, занапред следва да се измине дълъг път. За благополучие известността на Python значи, че има огромна и все по-набъбваща популация от сътрудници, които се стремят да се оправят с всевъзможни спънки. По думите на Уанг, „ суровото количество консуматори и действителен код и скъпите бизнес-казуси основават подобен евентуален, рентабилен пазар за решение на тези проблеми, че екосистемата на Python ще преодолее елементарно [всякакви] трудности ”.

Или, в случай че се перифразира, „ при съществуването на задоволително „ питонисти ” всички проблеми на Python са разрешими ”. Което, несъмнено, ще докара до още по-голям напредък и популяризация на Python.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР