Лаймската болест при кучетата е хронично инфекциозно и заразно заболяване.

...
Лаймската болест при кучетата е хронично инфекциозно и заразно заболяване.
Коментари Харесай

Лаймска болест при кучето

Лаймската болест при кучетата е хронично инфекциозно и заразно заболяване. То се назовава още Лаймска борелиоза или просто Борелиоза.

Причина за заболяването са бактерии, които доста наподобяват на причинителя на сифилиса при хората. Те са от жанр Борелия. Състоянието може да протече както неусетно, по този начин и с демонстрация на разнообразни кожни проявления. Лаймската болест визира очите, води до болки в мускулите, сърдечни проблеми, признаци на менингит и хематурия при четириногите.

Освен кучето, към болестта са предразположени още преживни животни като говеда и овце, разнообразни типове гризачи, както и диви и домашни животни. При инфектираните кучета в множеството случаи положението протича без прояви.

Кучето, както и индивидът, може да се болести при захапване от кърлеж или друго кръвосмучещо насекомо, което е били инфектирано при смучене на кръв от инфектиран с лаймска болест притежател. Комарите, кръвосмучещите мухи и други жилещи инсекти са най-честите виновници за положението.

За да бъде потвърдено съществуването на лаймска болест при кучето са нужни лабораторни, бактериологични и серологични проучвания. Във всяка ветеринарна клиника се оферират бързи проби, с които може да се диагностицира болестта. Те наблюдават както за съществуването на Лаймска болест, по този начин и на други рискови векторни болести.

 Лаймска болест при кучето

Лечението на лаймската болест при кучето е дълго и постанова банкет на антибиотици. Ако се стартира в първия или началото на втория етап, шансът за цялостно изцеление е по-голям. При към този момент настъпил трети етап прогнозата не всеки път е удобна. Лечението продължава сред 10-28 дни.

Профилактиката също е изключително значима. За да сведете до най-малко заплахата от заразяване, обезпаразитявайте външно любимеца си. Ако въпреки всичко животното е ухапано, паразитът би трябвало да се в профил деликатно. Мястото се дезинфекцира и почиства, като може да се наложи и профилактично отнасяне с анибиотици след консултация с ветеринар.

Лаймската болест при кучетата съществува от доста години, само че в предишното постоянно е бъркана с други кожни и вътрешни неразположения. С времето стартира нейното по-мащабно изследване. Първото потвърдено естествено огнище е било в Лима, Перу.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР