Латвийският външен министър Кришянис Кариньш, който се присъедини към надпреварата

...
Коментари Харесай

Латвийският външен министър: Главният пост в НАТО трябва да отиде в страна, която плаща много за отбраната

Латвийският външен министър Кришянис Кариньш , който се причисли към конкуренцията за идващия общоприет секретар на НАТО , счита, че работата би трябвало да бъде дадена на някой от страна, която приказва за разноските за защита. В подкаст на „ Politico “ Кариньш съобщи:

„ Латвия влага към 2,4 % от нашия Брутният вътрешен продукт в защита тази година и се насочваме към 3 % през идващите три години. “

Латвийският външен министър добави:

„ Някак си слагаме парите на устата. Което е значимо съгласно мен за всеки общоприет секретар да може да приказва с тези членове, които към момента не го вършат. “

Няколко европейски водачи показаха интерес да поемат поста на началник на военния алианс, откакто актуалният началник на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че ще се отдръпна в края на своя мандат , който беше продължен до октомври.

Освен Кариньш, министър-председателят на Естония Кая Калас , която може да стане първата жена началник на алианса, и министър председателят на Холандия в оставка Марк Рюте също обявиха, че се интересуват от работата.

Докато Рюте се счита за любимец, той е изправен пред рецензии за неуспеха на страната му да извърши задачата на алианса за разноски за защита , избрани на 2 % от брутния вътрешен артикул на всяка страна. Разходите на Естония са надхвърлили тази граница от 2015 година насам, съгласно НАТО. Латвия е съдействала повече от 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита от 2018 година

Освен ролята на началник на НАТО, конкуренцията за най-високите постове в Европейския съюз другояче към този момент стартира в Брюксел, откакто ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че ще се кандидатира на европейските избори през юни. Ако бъде определен, Мишел ще встъпи в служба през юли, което значи, че водачите на Европейски Съюз ще би трябвало да избързат с нормално дългите договаряния, с цел да намерят неговия заместител. В противоположен случай рискуват министър председателят на Унгария Виктор Орбан , който има близки връзки с съветския президент Владимир Путин , да се намеси да ръководи краткотрайно срещите сред водачите на Европейски Съюз, защото страната му поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.

Кариньш акцентира, че известието на Мишел го е изненадало „ малко “ и добави призна:

„ Много е мъчно да си представим по какъв начин може да се реализира съглашение преди изборите. “

Ако не получи работата в НАТО, Кариньш, който е някогашен член на Европейския парламент, посочи, че няма да изключи опцията да се върне в европейската столица. Въпреки че вместо това би желал да го направи като еврокомисар .

„ Политиката е непостоянна работа… Днес сигурно не мога да затворя порти “ , съобщи Кариньш и приключи със следните думи:

„ Кой знае какво ще донесе утрешният ден. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР