Курсът на турската лира спрямо долара ще потъне с 40%

...
Курсът на турската лира спрямо долара ще потъне с 40%
Коментари Харесай

Анализатори очакват 40% обезценка на турската лира

Курсът на турската лира по отношение на $ ще потъне с 40% до края на третото тримесечие на 2019 година Това предвижда капиталова банка TD Securities пред Bloomberg. Очакванията са доста по-песимистични по отношение на тези, които други анализатори вършат – за към 10% спад.

Кристиан Маджио, който е шеф на отдела за тактики за разрастващите се пазари в TD, твърди, че събитията са се трансформирали. Според него турската лира ще се срине, защото Централната банка ще би трябвало да вдигне главните лихви с 400 базисни пункта (4 процентни пункта) сред юни и юли.
Турската лира ще бъде под мощен напън поради задълбочаващите се стопански проблеми, риска от висока инфлация и мрачните прогнози за турските банки.

Напрежението сред Съединени американски щати и Турция през миналото лято изтри една трета от цената на лирата. Поради това кредитополучателите с дълг в задгранична валута изпитваха съществени компликации в изплащането на своя заем. Турската централна банка реши да усили лихвите с 625 базисни пункта през септември и по този метод обезпечи до известна степен успокоение за валутата. През последните месеци сред 5.15 и 5.35 лири се равняват на един $./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР