Курсанти - военни лекари, участваха в тренировка за военномедицинско осигуряване

...
Курсанти - военни лекари, участваха в тренировка за военномедицинско осигуряване
Коментари Харесай

Курсанти по военна медицина тренираха за авиоевакуация на пациенти

Курсанти - военни лекари, участваха в подготовка за военномедицинско обезпечаване на летателна активност, авиомедицинска евакуация на заболели, потърпевши и ранени, оповестиха от ВМА.

Бъдещите военни медици имаха опция да се срещнат с особеностите на образованието на летателен и инженерно-технически състав във ВВВУ " Георги Бенковски " и здравно обезпечаване на образователния развой, организацията и провеждането на летателната активност в авиационните бази във Враждебна и Долна Митрополия, и проява на авиомедицинска евакуация със аероплан С-27J Spartan.

Това занимание е детайл от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки боен доктор би трябвало да е минал . Основният акцент беше върху това да се види къде е мястото на авиационната медицина в общата активност на авиацията, разяснява проф. Любомир Алексиев, началник на Катедра " Авиационна и морска медицина ".

Пилотите неколкократно подчертаха, че те не могат без авиационни лекари, като акцентираха значимостта на превантивната активност посредством контрола на авиомедицинското освидетелстване - периодически, годишен и полугодишен, с цел да запазят своето здраве и продуктивност .

В рамките на занятието бе демонстрирана подготовката на водачите на разнообразни равнища: Освен на доктрина, посредством актуален симулатор на аероплан PC-9 част от бъдещите военни лекари изпитаха персонално въздействието на очно-вестибуларните синдроми, които се получават при наблюдение на авиационната околна среда от кабината на самолета. А посредством различен симулатор за катапултиране усетиха какво е претоварването и готовността за спешно овакантяване на кабината, разясни още проф. Алексиев.

Курсантите се срещнаха с активността на лекаря в авиобазата, който издава разрешението за осъществяване на летателна активност преди полет.

След като бяха сложени дилемите за деня, на самото летище видяха подготовката за полет, директно преди него. Асовете в ескадрилата демонстрираха върховен пилотаж, като акцентите бяха сложени върху претоварванията, които водачът получава по време на полет, в какви условия лети, по какъв начин се компенсират нездравословните фактори на средата, като ускоряване, хипоксия, вестибуларни дразнения. Това беше едно извънредно значимо занимание в подготовката на бъдещите военни лекари, за което благодарим на командира на Военновъздушни сили, на управленията на авиобазите и на ВВВУ " Георги Бенковски ", разяснява проф. Любомир Алексиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР