Кучетата са склонни да се поддават на напрежение и стрес.

...
Кучетата са склонни да се поддават на напрежение и стрес.
Коментари Харесай

Стресът при кучетата – как да ги успокоим

Кучетата са склонни да се поддават на напрежение и стрес. Понякога те мъчно се приспособяват към нещо ново. Промените могат да причинят промяна на настроението на вашия домакински любим, а ролята ви в подобен миг е извънредно значима. Кучето изпитва най-голямо доверие на вас и от вас зависи то се почувства в сигурност. Стресът при кучетата може да бъде породен от доста разнообразни неща. Силната музика, бомбички, преместването на ново място или нов човек към него могат да доведат до съществени последици върху настроението им.

Има няколко съществени признака, че вашето куче е уплашено. Прозява се, без да му се спи – това може да е знак, че то има някакъв проблем. Обърнете внимание също, в случай че е задъхано с закривен във вътрешността език, вместо да бъде провиснал надолу. То може да бъде уплашено и в случай че крачи нервно напред-назад или в случай че постоянно се облизва. Ето какво може да извършите, с цел да му помогнете:

Кучето ви може да се почувства по-добре, в случай че го изведете от стресовата обстановка. Без значение дали сте си вкъщи или на открито, отделете кучето си и му създайте пространство, където да се почувства в сигурност. Осигурете му място, където да си почива и да не бъде притеснявано от непознати.

Бъдете спокойни. Много кучета са извънредно чувствителни към настроенията на своите стопани. Ако усетите, че кучето ви е уплашено, действайте умерено, не говорете мощно и се пробвайте да погалите кучето си или да поиграете с него.

Забавлявайте кучето си. Има доста способи да извършите това, изключително в случай че сте си вкъщи. Опитайте се да държите домашния си любим съсредоточен върху съответно занятие, което му е прелестно и ще го накара да не помни за неприятната обстановка, довела до напрежението.

Не наказвайте кучето си. Не е хубаво да вършиме нещо сходно, изключително в случай че то демонстрира защитно държание, защото това евентуално ще го направи още по-стресирано. Наказанието може да накара животното да спре да прави нещо, което не желаете, само че да отприщи друго по-опасно държание в положение на стрес.

Опитайте се да бъдете съпричастни с кучето си в сложен миг за него. Не се дръжте жестоко, тъй като то се усеща най-сигурно точно с вас и наличието ви му дава успокоение.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР