Кучетата са изключително умни и схватливи животни, които се дресират

...
Кучетата са изключително умни и схватливи животни, които се дресират
Коментари Харесай

Как да научим кучето да дава лапа?

Кучетата са извънредно умни и схватливи животни, които се дресират елементарно. Разбира се, процесът изисква доста обич, неизменност и самообладание от ваша страна, само че е в действителност е занимателно и си заслужава.

Една от най-популярните команди за кучета е трикът с даването на лапа. За да стартирате с образованието на кучето ви, най-добре намерете безшумно и умерено място, с цел да избегнете всички вероятни фактори, които да му отклонят вниманието.

Обучението на кучето би трябвало да продължи сред 5 и 10 минути, и в никакъв случай повече от 15 минути. Иначе вашето куче ще се отегчи и претрупа. Разбира се, можете да практикувате тренинга по два до три пъти дневно, като в това време се разхождате, играете дружно и го храните.

Имайте в поради, че положителната подготовка се състои в положителна поддръжка, повтаряне и любов. Не се отчайвайте, в случай че кучето ви не се учи в първите няколко сесии. Не викайте и не му се карайте, в случай че към момента не е овладяло трика, защото това ще го демотивира и обърка.

Не забравяйте, че ученето би трябвало да е занимателно и за двама ви.

Ето няколко съществени стъпки, които би трябвало да следвате, с цел да научите кучето да дава лапа:

Първо научете кучето да сяда

Преди да стартира да извършва командата Дай лапа, е значимо домашният ви любим да знае при команда да седне. Едва по-късно е добре да продължите с образованието за предоставяне на лапа. С времето може да научите кучето да дава лапа и когато стои или лежи.

Запасете се с лакомства

За да поощрявате домашния си любим в осъществяването на каквато и да е команда, се заредете с кучешки лакомства. В зоомагазините има огромно многообразие от такива, само че внимавайте да не прехранвате кучето и го предпазвайте от кучешко затлъстяване. За това търсете лакомства, които могат да се разделят на по-малки части или купете дребни кучешки бисквитки за премия.

Изберете подобаващата команда

Всички команди би трябвало да са къси и да свързани с една или две думи, които то да запомни. В този случай най-логично би било: Дай лапа. Вие също би трябвало да внимавате и постоянно да употребявате в началото една и съща ръка. В противоположен случай кучето може да се обърка. След като го научите да ви дава едната си лапа, можете да започнете и с другата, като командата надлежно може да се промени на Дай другата лапа.

Научете двата най-разпространени метода

 Първо научете кучето да сяда и по-късно дава лапа

Един от работещите способи да научите домашния си любим да дава лапа е да му кажете да седне. Винаги се стремете да говорите с прелестен звук. Вземете лапата му в това време, когато употребявате командната дума. Веднага по-късно, дайте на кучето почерпка. Отначало вашият домакински любим ще ви гледа комплицирано, само че това е изцяло обикновено.

Повторете упражнението, като употребявате същия способ, тъй че да го запомни. Така с времето домашния ви любим ще разбере, че при вярно изпълнена команда, ще заслужи единствено вкусния деликатес. Не забравяйте, че тренировките би трябвало да бъдат къси, само че непрекъснати.

Друг метод да научите кучето си на трика с лапата е да вземете лакомство и да оставите кучето да го помирише. След това го скрийте в юмрука си, като ги държите настрана от носа на кучето. Много евентуално е то да се опита да отвори ръката ви с лапата си.

Точно когато го прави, отворете пестник и оставете кученцето да изяде храната. Не всички кучета работят по този метод, макар че е за предпочитане да го употребявате, с цел да насърчите интелигентността и самообучението му.

И при двата метода постоянно помнете, че би трябвало да похвалите, погалите и насърчите домашния ви любим всякога, когато извършва командата.

Спрете да му давате лакомства

След като един път кучето ви е усвоило командата, спрете да му давате лакомства или най-малко пробвайте да не основавате целия развой на образование върху тях. Следващата стъпка в този момент ще бъде да видите дали вашият домакински любим се подчинява на командата, без да се постанова да стимулирате с лакомства държанието му.

Ако към този момент знае да дава и лявата, и дясната си лапа, то всичко е наред. Въпреки това понякога е добре да му припомняте триковете, които мъничето ви към този момент е овладяло, а за какво не и да продължавате да дресирате кучето и да го учите на нови неща.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР