Кризисната ситуация в Норвегия след като язовирна стена се откъсна

...
Кризисната ситуация в Норвегия след като язовирна стена се откъсна
Коментари Харесай

Норвегия се подготвя за нови мащабни наводнения след проливни дъждове

Кризисната обстановка в Норвегия откакто язовирна стена се откъсна отчасти е овладяна, оповестиха управляващите.

Северната страна обаче се приготвя за нови тежки наводнения и опустошения в планинската югоизточна част на страната. Заради траялите дни наред проливни дъждове придошлите реки носят огромни количества вода на юг, а обширни региони са наводнени или наранени от свлачища.

Норвежките управляващи оповестиха, че са евакуирали хиляди хора след наводнения, защото елементи от язовир на най-голямата река в страната - Глома са се скъсали, откакто шлюзовете му не са се отворили.

" В Норвегия имаме подготвеност за такива бедствия. В същото време знаем, че през идващите години може да се сблъскаме с рискови метеорологични условия - повече стихии и по-непредсказуемо време. Гражданска отбрана, която в този момент е толкоз значим запас, е на равнище с цел да оказва помощ на хоратa ", сподели Емили Енгер Мел , министър на правораздаването на Норвегия .

Електроцентралата на най-дългата и пълноводна река в Норвегия остана под вода и не работеше.

Правителството разгласи, че е изпратило хеликоптери, с цел да помогне на службите за незабавна помощ да окажат помощ на хората, блокирани от наводненията в някои елементи на страната.

Първоначално въоръжените сили на Норвегия бяха извикани на мястото на случая, с цел да преценяват дали язовирната стена на водноелектрическата централа " Браскерейдфос " би трябвало да бъде взривена благодарение на експлозиви.

По-късно обаче полицията заяви, че е било взето решение да не се подхващат никакви дейности във връзка с язовира.

Водата последователно е почнала да се оттича през спуканата страна на язовира. Работи се и за понижаване на налягането на водата в станцията, в това число посредством потребление на багери на мястото.

Ситуацията се следи непрестанно.

По продължение на другите реки в страната продължава евакуацията на хора, покъщнината се изнася, а колите се реалокират на по-високи места.

Бурята " Ханс " връхлетя Северна Европа в понеделник, като аргументи вреди и други проблеми в Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, Литва, Естония и Латвия. Фериботни линии бяха спрени, имаше закъснели полети, пътищата и улиците бяха наводнени, имаше и ранени от падащи клони, а хиляди поданици останаха без електричество
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР