Кризата се отрази върху българската икономика във всички области, но

...
Кризата се отрази върху българската икономика във всички области, но
Коментари Харесай

Само членството в ЕС е недостатъчно за сближаване, установиха икономисти от БАН

Кризата се отрази върху българската стопанска система във всички области, само че тя не може да бъде опрощение за бавното доближаване.

Това акцентира икономистът Даниела Бобева по време на полемиката за резултатите от присъединението на страната ни към Европейски Съюз.

Даниела Бобева е и създател на частта за икономическа интеграция на България към Европейски Съюз в проучването на Института за стопански проучвания (ИИИ) при Българска академия на науките , показано в книга " Българската стопанска система - 10 години в Европейския съюз ". Нейн рецензент е ст.н.с. доктор Симеон Дянков, министър на финансите и вицепремиер в първото държавно управление на Бойко Борисов.

Основен извод в отчета е, че потенциалът на стопанската система не е бил задвижен, а загубата на напредък е натурален резултат от хроничното недоизползване на ресурсите и сравнителните преимущества на страната.

Членството и придържането към общите европейски политики, където България е един от най-хубавите образци, не са задоволителни за напредък и доближаване . Част от европейските политики се провалиха у нас - районната и политиката по човешките запаси, обобщават създателите на проучването.

В него присъединяване са взели проф. д. ик. н. Росица Рангелова, проф. доктор Емил Панушев, проф. доктор Татяна Хубенова-Делисивкова, проф. доктор Искра Христова-Балканска, доцент доктор Даниела Бобева-Филипова, гл. ас. доктор Едуард Маринов, гл. ас. доктор Юлия Стефанова, гл. ас. доктор Антон Костадинов, доктор Иван Бянов, доктор Невена Бянова и доктор Яна Пальова.

Трима екс вицепремиери, сред които Симеон Дянков и Зинаида Златанова от държавното управление на Пламен Орешарски, се включиха в полемиката за главните изгоди от 10-годишното присъединение на стопанската система ни към европейския пазар

За 10 години България е постигнала напредък във всички области на стопанската система като приносът на участието ни в Европейски Съюз към него е друг за другите браншове. Категоричен триумф сме постигнали във фискалната, банковата и данъчната политика, само че сме се провалили в районното развиване и човешките запаси.

По време на представянето на книгата Симеон Дянков акцентира, че е склонен с тезата на създателите от ИИИ при Българска академия на науките, че за първите 10 години участие България се е развила на две скорости - София, която по индикаторите за икономическо развиване е достигнала междинното за Европейски Съюз и останалите български райони, които са последни в икономическо отношение в Европейски Съюз. Според него огромните пари и огромните капиталови планове през последните 10 години не престават да се разпределят много планово и централно от българските държавни управления.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР