Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да

...
Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да
Коментари Харесай

Президентът: Трябва публичен регистър за похарчените средства в борбата с коронавируса

" Кризата с ковид към този момент провокира тежки социално-икономически последствия. За да лимитират тяхното задълбочаване, европейските страни ползват необятен набор от ограничения с ясното схващане, че от тяхната конструкция, обсег и експедитивност на използване зависи благосъстоянието и напредъка на нацията ". Това се споделя в публикувана през днешния ден позиция на президента Румен Радев, публикувана от неговия пресцентър. Ето какво още се споделя в нея:
" Месец и половина след въвеждане на изключителното състояние, българското държавно управление към момента не предлага ясна и безапелационна стратегия за навременна, налична и безплатна помощ. В същото време, за превъзмогване на рецесията се заделят от ден на ден обществени средства, следва тегленето на грамаден заем. С въвеждането на изключителното състояние, изпълнителната власт получи изключителни пълномощия да се разпорежда безотговорно с този запас. Не би трябвало да забравяме обаче, че тези средства би трябвало да се заработват и изплащат от българските жители и бизнес.
Затова следва да има ясни механизми за бистрота, отчетност, ефикасно и отговорно потребление на публичните средства. 
Необходимо е да се вкара обществен указател за отчитане на харчените средства в битката с ковид при регулярна актуализация на разноските, критериите за одобрение и източниците на финансиране.
Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни компании и за такива, които имат дъщерни сдружения, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничавания към този момент има в някои страни от Европейски Съюз, а в други въвеждането им е на дневен ред.
Крайно време е да се преразгледат дълготрайните планове с обезпечен финансов запас за години напред. Да се заделят нужните финанси, тъй че да не стопира работата по тях през актуалната година. Останалият финансов запас да се насочи за превъзмогване на обществената и икономическа рецесия. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с небосвод идващите 3-4 и повече години, а в същото време да теглим нови заеми с рента? "
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР