Кристоф работи за Лиферандо (б.р. - дъщерно дружество на Takeaway

...
Кристоф работи за Лиферандо (б.р. - дъщерно дружество на Takeaway
Коментари Харесай

12 евро на час: Тази професия е една от най-експлоатираните

Кристоф работи за " Лиферандо " (б.р. - дъщерно сдружение на Takeaway в Германия) - немска компания - водач на пазара за куриерски доставки на храна. Работата на велосипедния куриер е обвързвана с голям стрес - няма никакво време за губене. На ден той навърта най-малко 60 километра. Освен това би трябвало да изкачи безчет доста стълби. Мъжът получава поръчките си посредством мобилно приложение.

" Трудна работа е, часовникът постоянно тиктака ", споделя Кристоф, който получава избраното от закона минимално възнаграждение - по 12 евро на час.

Несправедлива бонусна система

За работата си по 35 часа седмично Кристоф получава към 1700 евро бруто на месец. Отделно от това има и бонуси. Те зависят от броя на изпълнените доставки. Този модел на спомагателни хонорари обаче е подозрителен, тъй като не съблюдава значими синдикални съглашения, сподели журналистическо следствие на предаването " Репорт Майнц “ на АРД.

Колко поръчки дневно съумява да извърши Кристоф постоянно е въпрос единствено на шанс. Това зависи както от дължината на маршрута за дадена доставка, по този начин и от това какъв брой време ще чака, с цел да получи храната в ресторанта. От значение е също какъв брой бързо ще получи нова поръчка посредством приложението.

Това изяснява за какво служителят на " Лиферандо “ е получил
бонуси от към 350 евро през един от месеците, само че единствено 240 евро през различен. С други думи куриерът не може да разчита, че ще има непрекъснати сигурни приходи през всеки месец. Във времената на растящи цени обаче всяко евро е от голяма важност за него.

Експлоатация на хора, които работят на минимална заплата

" Репорт Майнц " разполага със стотици страници с данни за заплатите на куриерите от цялата страна, написа АРД. Журналистите са ревизирали информацията и тя е посочила, че съмненията при
бонусите са нещо всекидневно. В доста от случаите разликите в сумите са големи – могат да доближат до 200 евро на месец.

Далеч не всички са съгласни с тази скица на възнаграждение. Марк Баумайстер от синдиката на работещите в областта на хранително-вкусовата индустрия и ресторантьорството е измежду нейните критици. Според него данните за заплатите на куриерите, показани от " Репорт Майнц ", сочат, че системата е несправедлива. " Да се приказва за
бонуси в бранш с минимална работна заплата и да се залъгват хората с бонусни заплащания е срам ", споделя Баумайстер. Той изяснява, че по този начин " Лиферандо " трансферира бизнес риска към куриерите, които работят за компанията. Те заплащат цената, в случай че има по-малко поръчки, добавя той.

Безопасността на куриерите на пътя също е проблематична. Законът от 70-те години на предишния век в Германия  се отнася да вземем за пример единствено до " чиновници, ръководещи моторни транспортни средства, употребявани за транспорта на артикули и пасажери ", само че не и за хора които излизат на пътя с колела. Де факто огромните компании като " Лиферандо " се възползват от обстоятелството, че законите не отразяват съответно света на модерния труд.

Остаряло законодателство

Експерти като Йоана Венкебах от близката до синдикатите фондация " Ханс Бьоклер " също споделят, че законодателството е остаряло и не е съобразено със актуалния цифров свят на труда. Така да вземем за пример законовите разпореждания за компания или дружество датират от времето, в което се е подразбирало, че съществува месторабота, където се събират трудещите се. В наши дни обаче това просто към този момент не дава отговор на действителността.

Германското министерство на труда обаче не вижда потребност от смяна на законодателството. Това излиза наяве от отговорите на институцията на въпроси, изпратени от немските публицисти. Очевидно не се възнамерява и актуализиране на разпоредбите за погашение на
бонуси, написа АРД, представени от " Deutsche Welle ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР