Кристалина Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум останаха двамата кандидати, между

...
Кристалина Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум останаха двамата кандидати, между
Коментари Харесай

Ексклузивно! Ройтерс гръмна с новина за МВФ: Кристалина Георгиева е

Кристалина Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум останаха двамата претенденти, сред които би трябвало да бъде определен ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс.

Очаква се по-късно през днешния ден страните членки на Европейски Съюз да дефинират новия началник на МВФ, защото при консултациите не реализираха консенсус, предаде БНР.

Кристалина Георгиева - основен изпълнителен шеф на Световната банка, и някогашният финансов министър на Холандия и ексшеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум, останаха в борбата, откакто се отдръпнаха други трима претенденти.

Снощи това направи Мариу Сентену, който сега оглавява Еврогрупата и е министър на финансите на Португалия, през днешния ден го последваха испанският министър на стопанската система Надя Калвиньо и Оли Рен - шеф на централната банка на Финландия и някогашен еврокомисар.

Смята се, че при гласуването разделянето сред Юга и Севера в Евросъюза може да се окаже решаващо. Отпадането на двете кандидатури от Южна Европа може и да наклони везните в интерес на Кристалина Георгиева - жена, представител на страна от Източна Европа, чиято кандидатура би получила поддръжката и на американския президент Доналд Тръмп.

Агенция Франс прес цитира източник, непосредствен до полемиките, съгласно който Кристалина Георгиева е любимец. Тя неофициално е препоръчана за поста от Париж.
Франция даже предложи да се стигне до смяна в разпоредбите на МВФ, съгласно които новият началник не би трябвало да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Георгиева през лятото ще навърши 66.

" Испания постоянно ще желае да предизвиква консенсус сред страните от Европейския съюз, с цел да избере обща кандидатура за управление на Международния валутен фонд. За тази цел ние разгласяваме, че държавното управление се ангажира да реализира европейско съглашение, като министърът на стопанската система Надя Калвиньо няма да взе участие в идната фаза “, уточни по-рано в изказване испанското държавното управление.

Късно нощес Мариу Сентену също съобщи, че се отдръпва от конкуренцията " на този стадия на процеса на номинации ", добавяйки въпреки всичко, че ще бъде разполагаем, в случай че е належащо за реализиране на компромисно решение.

Англия не показа собствен претендент, макар удължаването на крайния период за номинациите с няколко часа в четвъртък.

По традиция Съединени американски щати дефинират ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, само че правото на Вашингтон на несъгласие за началник на МВФ постоянно е било вземано под внимание.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР