Кремъл препоръчва на ръководителите на регионите да бъдат по-внимателни с

...
Кремъл препоръчва на ръководителите на регионите да бъдат по-внимателни с
Коментари Харесай

Десет некролога за 105 гроба. В Кемерово пишат за загиналите във войната само по изключение

Кремъл предлага на ръководителите на районите да бъдат по-внимателни с информацията за броя на починалите военни в Украйна и да разгласяват по-малко техни некролози. Администрацията на президента счита, че публикуването на тази информация тревожи жителите на районите, а публицистите я употребяват, с цел да броят жертвите.

Такива заповеди са получили ръководителите на Вологодска област, Тува, Бурятия и няколко други района с огромен брой загуби във войната.

Междувременно в Кемерово, по време на пълномащабната съветска инвазия в Украйна, бяха оповестени единствено към 10 такива некролога. Алеите на славата в локалните гробища обаче приказват за действителните загуби.
 Кемерово, Централно гробище № 5,
В Кемерово пишат за мъртвите по-скоро в изключителни случаи. Беше невероятно да се мълчи за 21-годишния скиор Виталий Пономарев, на който в района разпореждаха огромни спортни очаквания. Той умира при започване на войната.

От началото на войната в кемеровските медии са се появили към 10 бележки за починалите, а да вземем за пример в Юрга (на 80 километра от Кемерово), където е основана 74-та обособена гвардейска мотострелкова бригада, са оповестени над 40 некролога за същия интервал.

В Кемерово е сложена единствено една паметна плоча в учебното заведение, където е учил участник във военните дейности в Украйна. А в Новокузнецк (190 километра от регионалния център, най-големият град на Кузбас) към този момент има 20 от тях.
 Руски военнослужещ, погубен в Украйна
По улиците на Кемерово на практика няма нещо, което да припомня за войната. Има единствено външна реклама с цитати на Путин и коли от общинския автопарк с надписи „ Своите не оставяме “. Няма и фотоси на починалите на билбордове.

В същото време в Тащагол (на към 350 км от регионалния център) на всеки 10 метра има билбордове с изображения, в това число и на починалите в Украйна руски бойци от Кемерово.
 Рекламен билборд в Тащагол за договорна военна работа
Мащабът на загубите е явен на Централните гробища №5 в града. Непосредствено зад оградата, покрай основния вход е " Алеята на славата и воинската героизъм ". През ноември предходната година тук имаше по-малко от 30 гроба. Сега към този момент има 105 гроба на военни, починали след 24 февруари 2022 година
 Гробове на съветски военнослужещи, починали в Украйна
Военните от Кемерово починаха в Украйна още в първите дни на войната. През март 2022 година губернаторът Сергей Цивилев се срещна при закрити порти с родственици на починали и изпусна репликата, че „ децата им са били употребявани “. Той не сподели какъв брой тъкмо са починалите.
 Руски военнослужещи, починали в Украйна
На гробовете на починалите предходната пролет към този момент има монументи в човешки растеж. Но множеството към този момент имат единствено краткотрайни дървени кръстове. Всички гробове носят идентични венци с виненочервени панделки: „ От губернатора “ и „ От националните депутати от Общинския съвет “.

Край някои от тях се веят съветски флагове, само че има и флагове на частната военна компания " Вагнер ". Най-малко двама от заровените тук са били вербувани в 29-та колония, която е на непоколебим режим в Кемерово, от представители на " Вагнер ". Според правозащитници това е мястото, откъдето през ноември 2022 година повече от 20 коли със пандизчии са били откарани в Украйна. Вероятно наемниците са починали при завладяването на село Зализнянское в региона на Бахмут в Украйна.
 Знаме на
Официална статистика за починалите в Русия няма. Според публицисти от " Медиазона " и съветската работа на Би Би Си в Украйна са починали 25 500 съветски бойци, в това число минимум 384 поданици на Кузбас. Това са тези, чиято гибел е доказана. Авторите на листата прецизират, че действителният брой на убитите може да е в пъти по-голям. Освен това не е прочут броят на изчезналите и хванатите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР