Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на

...
Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на
Коментари Харесай

Песков: Няма основания да не вярваме на Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Кремъл не вижда учредения да подлага на подозрение изказванието на кралското семейство на Саудитска Арабия, че не е забъркано в убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, съобщи прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Той назова неудобен журналистически въпрос има вяра ли Кремъл в това, че представители на кралското семейство в Саудитска Арабия нямат никакво отношение към убийството на журналиста.

" Има публично изказване на краля, има публично изказване на престолонаследника. Никой не би трябвало да има каквито и да било учредения да не има вяра на престолонаследника ", акцентира Песков, представен от Българска телеграфна агенция.

Прессекретарят на президента Путин приветства желанието на Рияд да проверява подробно убийството на Кашоги.

Както по-рано заяви пресслужбата на Кремъл, през вчерашния ден казусът с убийството на Кашоги е бил разискван в телефонен диалог на съветския президент Владимир Путин с краля на Саудитска Арабия Салман.

По информация на саудитската осведомителна организация, крал Салман е уведомил съветския водач за " подхванатите ограничения за откриване на всички обстоятелства и условия към убийството на лицето Джамал Кашоги ".

Саудитският монарх разказал на Путин за дейностите, подхванати от Рияд, за привличане към отговорност на отговорните.

Джамал Кашоги, саудитски публицист, прочут с сериозните си материали към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври след влизането си в постройката на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

След като две седмици отричаха гибелта на Кашоги, саудитските управляващи лансираха няколко версии за станалото. Първо - за излязъл от надзор разпит, след това за " неразрешена " интервенция, за която престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не бил осведомен, напомня Франс прес.

В сряда принц Мохамед бин Салман за пръв път приказва по въпроса и дефинира гибелта на Кашоги като " непоносим и мъчителен случай ".

На 20 октомври саудитските управляващи оповестиха, че журналистът е бил погубен в постройката на дипломатическата задача вследствие на спор. Разследвани са 18 саудитци, чиято идентичност не се разкрива. Световната общественост изрично осъди това закононарушение и прикани Рияд да организира транспарантно следствие.

Турският президент Реджеп Ердоган назова убийството на Кашоги планувано. Според турски чиновници журналистът е станал жертва на преднамерено ликвидиране, осъществено от екип от секрети сътрудници, пристигнали от Рияд.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, откакто в началото дефинира саудитската версия за " достоверна ", след това я назова " неистини ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР