Край Варна се намира единственото достъпно място в света, което

...
Край Варна се намира единственото достъпно място в света, което
Коментари Харесай

Край Варна е единственото достъпно място в света, разкриващо края на динозаврите

Край Варна се намира единственото налично място в света, което свидетелства за галактически прелом, довел до края на динозаврите. Това са Белите скали в Бяла - по пътя от Варна към Бургас, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Те са неповторим геоложки феномен, който илюстрира прехода сред две исторически столетия - Креда и Терциер. Това е краят на " ерата на влечугите “. Преди към 65 милиона години метеорит с широчина 10 километра удря Земята. Скоро по-късно събитие всички динозаври, като се изключи птиците и някои типове, живеещи на сушата и в морето, умират.

Бяла е едно от четирите места в света, където са открити следи за гигантския галактически прелом, довел до измирането на динозаврите и дал късмет за развиването на бозайниците. Тогава тези скали са били част от морското дъно. Съдържат вкаменелости на праисторически водни жители - морски таралежи, мекотели и други.

Днес, към този момент над морското ниво, Белите скали са едно от четирите места по света, само че и единственото налично - тъй че всеки може да отиде там, които свидетелстват за този прелом. Представляват двукилометров непрестанен скален геоложки профил, в който ясно се четат двата поредни интервала Креда-Терциер. Тази граница се маркира в световен мащаб от тъничък пласт, обогатен на Ir, редки детайли, шоков кварц, микротектити и редки минерали.

Скалите имат огромно наличие на глина, и постоянно си откриват отпечатъци от морски животни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР