Край на работата от вкъщи: тази заповед получават служителите на

...
Край на работата от вкъщи: тази заповед получават служителите на
Коментари Харесай

Съкращенията във VMWare стигнаха и до България: Без работа от вкъщи или без работа изобщо?

" Край на работата от у дома ": тази заповед получават чиновниците на водещата американска компания в региона на облачните услуги и бизнес софтуера VMWare след придобиването ѝ от производителя на чипове Broadcom.

VMWare е и притежателят на най-голямата софтуерна компания в България.

Сделката бе на стойност 69 милиарда $, а нареждането към чиновниците идва от основния изпълнителен шеф на Broadcom Хок Тан броени дни след приключването ѝ в края на ноември 2023.

 Хок Тан
" Ако живеете на по-малко от 50 благи от офиса, ще дойдете в него ", се обръща той към привикналите да работят от домовете си чиновници по време на среща след формалното привършване на сливането и разяснява, че " работата с сътрудниците е значима за поддържането на фирмената просвета. "
Връщането в офиса обаче може да се окаже по-малкият проблем за работещите във VMWare, чиято съществена цел от основаването ѝ е дейно ръководство посредством икономисване на хардуерни запаси, сила, пространство и разноски.

По-големият в този момент обаче е, че след поглъщането доста от хората може да се окажат въобще без работа, в това число тези в България.
Преди придобиването в българския офис на VMware работят над 1700 души, а локалният клон е измежду трите най-големи в света.Поне 200 чиновници на VMWare Българияне са получили оферта за оставане и ще бъдат съкратени, сочат данните от вътрешнофирмена анкета измежду чиновниците, в която са взели участие малко над една трета от общия им брой, представени от " Капитал ".
Допълнително съгласно чиновници в компанията следват и още няколко талази на съкращения през идната година, а обществените придобивки на останалите и са били мощно орязани, оповестява още изданието.

Междувременно, Диана Стефанова, дългогодишният шеф на VMware България, ще бъде отстранена от поста, дружно с останалите членове на борда. Economic.bg оповестява, че новите шефове ще бъдат Юни Юн Янг Чанг, Юн Конг и Айви Ю Уен-Лан Понг.

България не е единствената страна, в която Broadcom стартира да освобождава чиновници от VMWare.
Най-малко 400 души единствено в Съединени американски щати към този момент са в развой на редуциране - и то единствено в първата вълна.За уволнения се оповестява и в Ирландия (над 360 души), както и в Австралия.По публични данни в Broadcom работята 21 хил.души към края на октомври, а във VMWare - 38300 души към февруари.
Служители на VMWare в Съединени американски щати към този момент споделят, че са получили предупреждения за преустановяване на договорите им.

“Преди няколко години за първи път бях съкратена, не беше планувано, преходът беше сложен, а самочувствието ми накърнено. За разлика оттогава, в този момент за раздялата ми с VMware имах време да се приготвя, само че въпреки всичко чувството, че е пристигнал краят на нещо положително е тук, ” написа управител от компанията в LinkedIn.

За България към момента няма публично данни по кое време и какъв брой души ще бъдат съкратени, само че е ясно, че измененията на пазара идват в миг, в който ID промишлеността се готви за сложна година. От Българската стартъп асоциация предизвестиха, че решението за нарастване на оптималния застрахователен приход от 3400 на 3750 лева също способства за проблемите в бранша.

Напрежението може да се види и по пазара на труда:

Обемът на обявите за работа в IT бранша е паднал с над 50%, само че все пак, търсенето на фрагменти остава по-голямо, в сравнение с свободните експерти - най-малко при хората с опит на междинни и високи позиции, казa от водещата платформа за работа на софтуерни експерти Dev.bg в по-ранно изявление за " Булевард България ".

При junior позициите предлагането се оказва доста по-голямо от потребностите на фирмите от нови фрагменти.

Димов предупреждаваше, че чака този спад да продължи, въпреки и с по-слаби темпове, до края на годината. 2024 година по-скоро ще е без смяна – нито значителен спад, нито растеж, а оживление се чака през 2025 година.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР