Край на ниската ставка на ДДС за ресторантьорите от догодина

...
Край на ниската ставка на ДДС за ресторантьорите от догодина
Коментари Харесай

Край на ниския ДДС от 9 % за ресторантьорите, обяви Асен Василев

Край на ниската ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите от следващата година - данъкът за тях още веднъж ще е 20 на 100, колкото е. за съвсем всички останали артикули и услуги. Това е заложено в пакета промени в данъчните закони за 2024 година, които предшестват приемането на годишния държавен бюджет, заяви министърът на финансите Асен Василев. Промените към този момент саобществено разискване.

В момента Данък добавена стойност за ресторантьорите е 9%. Мярката беше въведена по време на пандемията от ковид като форма на подкрепяне на сектора, койта беше мощно обиден от противоепидемичните ограничения. Тя към този момент е удължавана два пъти и действието ѝ изтича в края на 2023 година

Василев заяви, че преди седмица е провел диалози с представители на притежателите на заведения, хотелиери и туроператори, с цел да обсъдят актуалните по-ниски ставки Данък добавена стойност за тези действия. От сектора са предложили пакет от ограничения за изсветляване на бизнеса, както и за повишение на осигурителните прагове на работещите - само че в подмяна на това 9% Данък добавена стойност върху продажбите да остане в действие. Ресторантьорите желаят още да преминат на вид патентен налог за активността си.

Министерството на финансите обаче към този момент не е според с предложенията. Асен Василев сподели, че в случай че въпреки всичко се реши, че ограниченията, които предлага бизнесът, биха довели повече доходи в държавния бюджет спрямо връщането на Данък добавена стойност ставката на 20%, то тя може и да остане 9 на 100. Но към този момент проектът е друг.

От сектора към момента не са излезли с коментар на концепциите на финансовото министерство.

По мотив концепцията заведенията са преминат на патентен налог министърът сподели, че България към този момент е излязла от този режим на облагане и въвеждането ѝ още веднъж може да сътвори компликации. Все още се чака мнение от Националната организация по приходите (НАП) по тази тематика. Патентният налог в този момент регламентиран в Закона за локалните налози и такси, т.е. размерът се дефинира от общините, те дават отговор и събирането на данъка. Той се ползва единствено за избрани стопански действия за търговци с годишни обороти под 50 000 лева

" Има един месец за разискване на данъчните закони, диалозите ще продължат и ще се види действително до какво решение ще се стигне като обаче би трябвало да подсигури, че хазната няма да загуби ", сподели министър Василев.

Той сподели още, че " трагични промени " в данъчните ставки като цяло не се възнамеряват за следващата година. Но предизвести, че поради парламентарната почивка, която депутатите си гласувата тази есен под петекст, че има локални избори в края на октомври (и първата седмица на ноември поради кметските балотажи), ще забави полемиките по данъчните закони и държавния бюджет. Народното събрание няма да работи в последните 3 седмици от едномесечната изборна акция, която публично стартира на 29 септември.

По закон планът за бюджет за идната година би трябвало да бъде признат от Министерския съвет до 31 октомври, след което да влезе за разискване в Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР