Филипините заявиха днес, че затягат мерките за охрана на рифове,

...
Филипините заявиха днес, че затягат мерките за охрана на рифове,
Коментари Харесай

Филипините затягат охраната в Южнокитайско море заради Китай

Филипините обявиха през днешния ден, че стягат ограниченията за защита на рифове, плитчини и острови в своята изключителна икономическа зона в Южнокитайско море , откакто Китай отхвърли опити да построи неестествен остров в оспорваните води. Това предават от Reuters.

Джонатан Малая, представител на Съвета за национална сигурност (NSC), удостовери, че ръководителят на NSC Едуардо Ано е наредил по-строга защита тук-там в икономическата зона на столицата Манила от 200 морски благи, защото дългогодишният дипломатически спор с Пекин се ускорява.

" Никой няма да охранява (тези места) с изключение на нас. Наша отговорност е според интернационалното право да ги пазим и да подсигуряваме, че околната среда там няма да бъде повредена и че няма да има действия по възвръщане ", съобщи Малая пред локална телевизия.

Бреговата защита на Филипините са съобщили в събота, че са разположили собствен транспортен съд до плитчината Сабина на архипелага Спратли, като упрекват Китай в построяването на неестествен остров. Купища мъртви и натрошени корали са покривали пясъчните коси, по данни на Филипините.

Днес китайското външно министерство отхвърли последното обвиняване на Манила като " неоснователен и чист слух ".

" Напоследък филипинската страна неведнъж популяризира клюки, като съзнателно клюки Китай и се пробва да заблуди интернационалната общественост, което е неефикасно ", уточни представителят Уан Уенбин по време на брифинг. Той прикани Манила " да се върне към верния път за уместно споразумяване на морските разногласия посредством договаряния и съвещания ".

Според Джей Тариела, представител на бреговата защита на Филипините, наличието им в плитчината Сабина е възпряло Китай да стартира развой на възвръщане на местността в дребен мащаб. Въпреки това той счита, че първо би трябвало да се дефинира дали купчините корали са естествени или основани от индивида.

Допълнително, по негови думи бреговата защита се е заела да поддържа наличие на територията на плитчината, която се намира на малко над 120 морски благи от филипинската провинция Палаван.
 Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море
Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Целта е да се избегна ескалация на напрежението

Едуардо Ано е призовал китайските дипломати да бъдат изгонени от страната поради хипотетичното приключване на телефонен диалог с филипински адмирал по отношение на морския спор. Днес филипинското външно министерство съобщи още, че ще прегледа отчети за " противозаконни действия " от страна на дипломатически чиновници , без да посочва директно Китай.

От Reuters напомнят, през 2016 година Постоянният трибунал е постановил, че претенциите на Пекин в Южнокитайско море, като жизненоважен воден път, нямат съображение според интернационалното право. Китай е отхвърлил това решение.

Плитчината Сабина е събирателен пункт на кораби, които доставят филипинските войски, ситуирани на боен транспортен съд при плитчината Томас. В този регион Манила и Пекин имат чести конфликти, като на 2 май Манила привика китайски посланик, с цел да му връчи от страна на Пекин против филипински кораби.

Китай изявява , в това число елементи от територията на Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Китайските сили правят огромни дейности за връщане на някои острови, като се счита, че построяват военни уреди в района.
 Германия изпраща два военни кораба в Индо-Тихоокеанския район
Германия изпраща два военни кораба в Индо-Тихоокеанския район

На фона на напрежението сред Китай и Тайван и разногласията в Южнокитайско море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР