Козунаците по магазините тази година не съдържат синтетични багрила, но

...
Козунаците по магазините тази година не съдържат синтетични багрила, но
Коментари Харесай

Проучване: Купешките козунаци са с лошо качество и пълни с Е-та

Козунаците по магазините тази година не съдържат синтетични багрила, само че пък изобилстват от Е-номера и заместители. Това демонстрира изследване на „ Активни потребители”, което проучва състава на индустриално приготвените обредни хлябове.
Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са заявили. Отделно е извършен и лабораторен тест за съществуване на оцветителя Е102 (тартразин).
В изследването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през месец март 2018 година Изследването удостоверява задълбочаващата се наклонност у нас, че качеството на продуктите се утежнява.
От 16 марки козунаци при една изцяло отсъства наложителната хранителна информация на етикетите, акцентират от " Активни консуматори ".
Резултатите демонстрират, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или различен техен сурогат.
Във всяка марка са вложени приблизително по 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой. Очевиден е стремежът да се употребяват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с добавяне на глутен и ензими.
Усреднено във всяка комерсиална марка се съдържат 6 добавени Е-номера, разяснява асоциацията. Това са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да загатваме, че тази химия изцяло отсъства в домашните предписания.
При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази багра е по-приемлива от синтетичните бои, само че демонстрира за следващ път, че в индустриалните предписания образните и вкусовите качества на козунаците се реализират с потребление на заместители и химикали.
Съвременните индустриални козунаци несъмнено са доста по-евтини от домашните. Всички „ нововъведения “, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да понижат себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.
Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен сурогат на оригинала, заключават от " Активни консуматори ".
" Очевидно е, че отдалечаването от класическите предписания се трансформира в лавинообразна наклонност. Време е да се потърсят механизми за ограничение на тази зараза. Възможните решения са най-малко няколко:
- Създаване и стимулиране на потреблението на знаци за качество и/или незадължителни общоприети (от вида " Стара планина ", " България ", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)
- Законова отбрана на известни наименования единствено за артикули, които се придържат към обичайни съставки или не употребяват индустриални заместители (например наименованието " ОЦЕТ " може да се употребява единствено при натуралните продукти)
- Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни проби на качеството и осветляване действителното качество на конкуриращите се артикули.
За тази цел е належащо само българските политици да вложат не повече от половината сила, която отделиха по тематиката с двойния стандарт при храните. Никой и в никакъв случай няма да измете личния ни двор ", допълват още изготвилите изследването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР