Козметичен ремонт на вътрешната музейна част на къщата на Пейо

...
Козметичен ремонт на вътрешната музейна част на къщата на Пейо
Коментари Харесай

Втори козметичен ремонт ще бъде направен на къщата музей на Пейо Яворов в София

Козметичен ремонт на вътрешната музейна част на къщата на Пейо Яворов в София ще стартира през август. Самият музей би трябвало да бъде отворен за гости в късната есен. Това сподели пред " Дневник " шефът на Националния книжовен музей Пламен Карпалов. Козметичен ремонт ще бъде изработен и на къщата на писателя Димитър Димов, която е затворена от 2 години, и би трябвало да отвори за гости с началото на образователната година през септември.

Къщата музей на Яворов на ул. " Г.С. Раковски " в София е затворена за гости от юли предходната година, поради подозрения, че би могла да се срути. Месец бе рано й бе изработен козметичен ремонт на фасадата, като беше сменен и покривът. Тогава започнаха договаряния сред дружеството-собственик на къщата - " Дом Яворов ", и Министерството на културата, като задачата бе страната да получи парцела в подмяна на различен. Процедурата обаче бе прекратена, поради оставката на тогавашното държавно управление.

Два козметични ремонта

Карпалов изясни, че литературният музей ще работи с сдружението " Дом Яворов " по две посоки - ремонт на къщата и възобновяване на процедурата по замяната. По думите му новият министър на културата Боил Банов дал " положителни сигнали " за реализирането й. " Втората опция, е страната да откупи къщата на Яворов от сдружението ", сподели Карпалов.

Ремонтът, който ще бъде изработен, ще е за сметка на сдружението " Дом Яворов ". Пред " Дневник " шефът на сдружението Васил Панчев сподели, че новият ремонт на къщата ще обхване единствено музейната част на втория етаж. " В момента експерти вършат заснемания на експозицията, с цел да може да бъде възобновена в автентичен тип ", сподели Панчев.

Уредникът на музея Иво Милтенов изясни, че след приключването на ремонтните действия ще бъде назначена експертна комисия, която да реши до какъв брой е рискова постройката и колко гости ще може да приема. Милтенов уточни, че преди година къщата е била затворена само по преценка на уволненият шеф на Националния книжовен музей Пламен Георгиев-Крайски. Той бе освободен от поста в средата на юни от Боил Банов, а главната посочена причина бе, че Георгиев-Крайски е паркирал колата си в двора на къща-музей " Яворов ".

" На 1 януари се навършват 140 години от рождението на Пейо Яворов. Не можем да посрещнем този празник със затворена къща-музей ", сподели Пламен Карпалов.

През август ще стартира и

козметичен вътрешен ремонт на къщата на Димитър Димов

в жилищна постройка на улица " Кръстьо Сарафов " в квартал " Лозенец ". По думите на Карпалов ремонтът ще е дребен и се постанова, поради теч, появил се в постройката. От 2 години музеят не действа, тъй като нямал непрекъснат организатор. " Имало е съкращения на личния състав и затова визитите се заявяваха по телефона ден по-рано ", изясни Соня Кирицова, която завежда отдел " Експозиции " в Националния книжовен музей. " Постоянен организатор ще бъде назначен от 1 август ", даде обещание Карпалов.

И един, който се отсрочва

Ремонтът на къщата музей на Христо Смирненски на ул. " Овчо поле " в София обаче ще се забави. Сградата е в изключително тежко положение, като е затворена от 2004 година


© Анелия Николова

Музеят на Христо Смирненски в София

Проектът за възобновяване на къщата бе показан през юни предходната година, като тогава проектантите от " Екса " АД показаха нужната сума - 300 хиляди лв.. " Сега най-вероятно сумата ще е малко повече ", сподели Соня Кирицова. По думите й по планът би трябвало да бъдат направени " дребни промени ", свързани с последните промени в Закона за устройството на територията, които бяха признати при започване на 2017 година Проектът е координиран от Министерството на културата.

Кирицова изясни, че е допустимо ремонтът да бъде изпълняван на разнообразни стадии, с цел да може най-малко част от къщата да бъде ремонтирана до 2018 година, когато се означават 120 години от рождението на Смирненски.


© Анелия Николова

Скултура на Христо Смирненски в къщата музей в София

В събота се отбелязва и 140-годишнината от рождението на Елин Пелин. По този случай Националният книжовен музей ще открие обновената документална експозиция отдадена на писателя в читалището в родното му село " Байлово ". На събитието ще участват президентът на България Румен Радев и зам.-министърът на културата Румен Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР