, която управлява Обединеното кралство 70 години, е повод да

...
, която управлява Обединеното кралство 70 години, е повод да
Коментари Харесай

Синя кръв – 10 книги за кралица Елизабет II и семейството й

, която ръководи Обединеното кралство 70 години, е мотив да напомним книгите, които могат да се намерят на български език за нея и английското кралско семейство.

" Кралицата "

Автор: Матю Денисън
Издателство: Сиела


Това е най-новата биография на кралицата от прецизния хроникьор Матю Денисън. Той наблюдава живота и ръководството на Елизабет II в една ера на невиждани и постоянно сеизмични обществени и политически промени.

 КралицатаС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Тя е най-дълго управлявалият държател в английската история. Родена преди съвсем век, младата принцеса се възкачва на престола в смутните следвоенни времена, когато нацията се нуждае от обединител и знак. И приема тези функции драговолно, като ги извършва умерено и поредно.

По време на нейното ръководство се сменят 15 министър-председатели на Обединеното кралство и четиринайсет президенти на Съединени американски щати, само че за милиони хора Кралицата е единствено една. И те не биха могли да си показват света без нея.

" Елизабет, кралицата "

Автор: Сали Бидъл Смит
Издателство: Еднорог


Въз основа на многочислени изявленията и непубликувани досега документи Бидъл Смит повдига завесата, с цел да покаже в елементи обществения и персоналния живот на една жена с духовна мощ, религия, сексапил и възприятие за дълг, която носи с достолепие короната на една велика страна и продължава да се радва на нестихваща известност.

 Елизабет, кралицатаС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

В " Елизабет, кралицата " срещаме младото момиче, което ненадейно става " хипотетична престолонаследница " след абдикацията на чичо си. Проследяваме първите сантиментални увлечения на 13-годишната Лилибет. Тя се влюбва в млад флотски кадет на име Филип и взема решение да се омъжи за него, макар че родителите ѝ избират доста по-заможни британски аристократи.

Впечатляваме се от уменията на тийнейджърката Елизабет, която ремонтира военни камиони по време на Втората международна война и стои дружно с Уинстън Чърчил на балкона на Бъкингамския замък в Деня на успеха. Виждаме компликациите пред младата кралица, която се бори да балансира отговорностите си на монарх с уговорките на майка на две дребни деца.

Бидъл Смит ни вкарва зад вратите на двореца и ни среща от близко с всекидневието на кралицата - " алените кутии " с документи, които тя преглежда всеки ден, седмичните срещи, които е имала с дванайсет министър-председатели, изтощителните обиколки в чужбина и непрекъснатият напън от страна на пресата. Проследени са и персоналните ѝ връзки: с принц Филип, любовта на живота ѝ, с нейните деца, с внуци и другари.

Според Бидъл Смит " Елизабет II е по едно и също време най-публичната и най-загадъчната персона в света и предизвикването пред мен се състоеше в това да покажа скритата ѝ страна, обяснявайки по какъв начин се е справяла с обществената си роля; да я изобразя от разнообразни ъгли, в доста разнообразни ситуации, заобиколена от забележителен набор от персонажи ".

" Елизабет, кралицата " е меродавен портрет на една от най-енигматичните и почитани персони, белязала с наличието си освен Англия, само че и света през двайсети и двайсет и първи век. Прозренията за обществения и частния ѝ живот демонстрират една мощна жена, която умее да брани своето персонално пространство, да преглъща тъгата и да слага дълга над всичко. В всекидневието и брака, като водач, пълководец и посланик, като щерка и майка, брачна половинка и баба - в наслада и болежка тя си остава непроменяемо Елизабет, кралицата.

Сали Бидъл Смит e американска авторка, профилирана в историческите биографии. Сред най-известните ѝ произведения са биографиите на принцеса Даяна, Кралица Елизабет II, Бил и Хилъри Клинтън и Джон и Джаки Кенеди. Сали Бидъл Смит е и публицист на свободна процедура към изданията " Венити Феър ", " Тайм " и " Ню Йорк Таймс ". " Елизабет, кралицата " печели премията на читателите на уеб страницата Goodreads за най-хубава книга в жанра " История и биографии " за 2012 година

" Принц Чарлс: пристрастеностите и парадоксите на един необикновен живот "

Автор: Сали Бидъл Смит
Издателство: Еднорог


 Принц Чарлс: пристрастеностите и парадоксите на един необикновен животС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Книгата ни среща с живота на един мъж от плът и кръв и с всички негови упоритости, съмнения и убеждения. Започва със самотното му детство, наблюдава сложните му учебни години, ранните му влюбвания, интелектуалните му борби и предприемаческите му инициативи и споделя в детайли за трагичния му брак с Даяна, за дългогодишната му обич с Камила и връзките му с със синовете му - принцовете Уилям и Хари, със снаха му, херцогинята на Кеймбридж, както и с неговите внуци.

Кой в действителност е принц Чарлс - самотното, тъжно малко момче, младежът, търсещ смисъла на живота, наслаждаващият се на привилегиите си благородник... или може би човек, който светът напълно не познава?

Как е понесъл болката от един трагичен брак, по какъв начин е отглеждал осиротелите си синове, по какъв начин след дълги премеждия на 60 години се дами за онази, която е обичал цялостен живот; битките му в отбрана на природата и екологичното равновесие, за предпазване на културно-историческото завещание на човечеството - пристрастеностите, тайните и трепетите на един невероятен живот са показани с схващане и обективност в тази напълно човешка история.

" Даяна. Нейната същинска история от първо лице "

Автор: Андрю Мортън
Издателство: Enthusiast


 Даяна. Нейната същинска история от първо лицеС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Когато е оповестена за първи път през юни 1992 година, тя трансформира вечно метода, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със подозрение и насмешки, хитовата биография се трансформира в неповторима литературна класика, освен поради сензационното си наличие, само че и поради персоналното присъединяване на Даяна в процеса на писането и издаването ѝ.

" Тази книга е казус в историята на кралската публицистика ", споделя редакторът Андрю Нийл. Книгата е написана с тайното подпомагане на принцесата на Уелс и за пръв път разкрива конфликтния ѝ живот зад стените на двореца.

Двайсет и пет години по-късно технологиите са напреднали доста и дават опция да се прослушат неразбираеми досега фрагменти от изявленията с принцесата, записани скрито. Те оферират напълно нов взор върху прекарванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца.

През 1997 година, директно след трагичната гибел на Даяна, Андрю Мортън разкрива истината за работата си с принцесата. Този невероятен развой на съдействие дава на Даяна опция да опише живота си от първо лице. Никога преди представител на кралското семейство от подобен сан не е приказвал толкоз сурово и непосредствено: за нещастния си брак, за връзките си с Кралицата и останалите членове на фамилията, за очакванията си, за страховете и фантазиите си. Икона в живота и легенда в гибелта, Даяна продължава да провокира удивление даже двайсет години след онази ужасяваща нощ в Париж. В това модифицирано и допълнено издание на книгата, двайсет и пет години след първото ѝ издание, Мортън показва на вниманието ни напълно нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата и припомня за завета на Даяна.

Андрю Мортън е един от най-известните биографи в света, изключително що се отнася до актуалните звезди и кралските особи. Мортън написа още няколко хитови биографии: на Моника Люински, Мадона, семейство Бекъм, Том Крус, Анджелина Джоли, херцога и херцогинята на Кеймбридж. Носител е на многочислени награди и разделя времето си сред Лондон и Лос Анджелис.

" Истинската Даяна: Откровената история на най-обичаната принцеса "

Автор: Колин Кембъл
Издателство: Кръг


 Истинската Даяна: Откровената история на най-обичаната принцесаС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Кралската биографка лейди Колин Кембъл споделя за принцесата бунтарка в Бъкингамския замък, самарянка, изящна стилна дама, фаворитка на народа.

Даяна се трансформира в жива легенда още преди да навърши 30. Обикновеното момиче, което се омъжва за своя принц - звучи като края на приказка, само че за нея това е единствено началото на живот, който не е нито дълъг, нито благополучен. Най-популярната персона в света, най-отразяваната в медиите персона, дамата, чието заравяне засенчва това на Майка Тереза - коя е същинската Даяна?

Лейди Колин Кембъл, която персонално е познавала принцесата на Уелс и е създател на още седем книги за кралското семейство, разкрива спомените на нейни родственици, другари, придворни и експерти, с цел да обрисува комплицираната персона зад известния мит. Как цялостен народ сватосва Чарлз и Даяна? Защо младата принцеса се съпротивлява на дворцовия живот? Докъде я водят депресията и булимията? Кои са любовниците ѝ? Смъртта ѝ плод на скрит план ли е, или чиста случайност?

" Вълнуващата история на Меган и Хари "

Автор: Колин Кембъл
Издателство: Кръг


 Вълнуващата история на Меган и ХариС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Една от най-противоречивите двойки на новия хайлайф, Меган и Хари се трансформират в съвременни герои на приказката за красивия принц и неговата годеница в живота. Кралският двор не е срещал сходен протест от времето на лейди Даяна, само че дали младата Маркъл е почтена да поеме щафетата от най-обичаната принцеса, която съвремието помни?

Благодарение на околните си връзки с Бъкингамския замък авторката на тази книга, лейди Колин Кембъл, сполучливо разплита историята на младото семейство Съсекс, проследявайки детайлно живота им преди и след тяхното запознанство. " Вълнуващата история на Меган и Хари " споделя за сегашния хайлайф и дава на читателите рядко налична картина на обострените връзки в кралската фамилия - само че и отвън нея. Защото историята на Меган и Хари не е единствено конфликт сред генерации, а и сред две култури, които разделят общ език, само че чието разбиране на света е радикално друго.

Кралските особи, които се отхвърлят от купите си, само че не престават да претендират с потеклото си, слагат казус в историята. Приказката им, по-непредвидима от всеки път, занапред ще се написа, само че няма по какъв начин да разберем идната глава, в случай че не сме прочели първите - кои са Меган и Хари и по какъв начин предишното им ги е трансформирало в хората, които са през днешния ден.

" Хари и Меган "

Автор: Кейти Никол
Издателство: Hybrid Books


 Хари и МеганС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Принц Хари пленява сърцата на кралските фенове по целия свят още с най-ранните си обществени появи като закачлив червенокос хлапак. Авторката Кейти Никол - хроникьорка на английската кралската фамилия - споделя увлекателно за своенравния принц бунтовник, разкрива какво е да израснеш като кралска персона, връзките сред Хари и майка му, проблематичните му юношески години и по какъв начин военната работа в Афганистан го е въодушевила да остави свое завещание - Invictus Games.

Как поддържа връзка Хари с членовете на фамилията си? Кое е тайното му " второ семейство " в Ботсвана? Каква е историята на предходните му любовни увлечения? Защо таман американската актриса Меган Маркъл печели сърцето му? Отговорите на тези и на други въпроси дава Кейти Никол в книгата " Хари и Меган ".

" За крале и кралици "

Автор: Джеръми Паксман
Издателство: Еднорог


 За крале и кралициС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Какъв е смисълът на кралската институция? Какво вършат по през целия ден кралете и кралиците?

И по какъв начин ли би се чувствал човек, в случай че е един от тях?

В това изключително занимателно и в същото време интелигентно изследване Джеръми Паксман проучва с присъщото си възприятие за комизъм всички аспекти на монархията. От изтезанието на Чарлс I през кралица Виктория до Елизабет II, Паксман разяснява претърпените от хората и институцията промени. Смутен до гибел по време на банкет, неподвижен от терзание при срещата си с кралицата или на съкровен обяд с починалата лейди Даяна, Паксман остава правилен на себе си, поднасяйки ни комбинация от история, репортажи и проникновени разбори.

Джеръми Паксман, най-известният политически публицист и водещ на BBC, е създател на поредност известни и търсени книги, измежду които и бестселърът " Англичаните - портрет на един народ ". Майстор на безмилостните въпроси, Джеръми Паксман е притежател на редица влиятелни награди за журналистика, измежду които три пъти " Интервю на годината " и " Журналист на годината ", както и " Медийна персона на годината ", награди на феновете и слушателите за принос към телевизионната публицистика.

Двукратен притежател на " Ричард Димбълби " - най-престижната премия на БАФТА за поднасяне на настояща информация. Едно от оценките си печели след фамозното си изявление с Майкъл Хауърд, тогавашен министър на външните работи на Англия, в което му задава еднакъв въпрос 17 пъти, преди да получи отговор.

" Кралица Виктория "

Автор: Джийн Плейди
Издателство: Емас


 Кралица ВикторияС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Крал Джордж III навършва достолепната възраст от 80 години, основал 15 законни деца. Първите в унаследяването гонят шейсетте, само че става все по-ясно, че никой от тях няма да остави законни наследници на английската корона. Хановерската династия е застрашена, в случай че петият правоприемник - принц Едуард, не сътвори поколение.

Принцът, трансферирал петдесетте, води безметежен ергенски живот със своята държанка французойка. Но в името на английската империя му се постанова да наруши безбрачието си, а с цел да сътвори правоприемник, му би трябвало жена от сой. И кралските " сватовници " я намират - немската принцеса Виктория декор Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 година се появява дребната Виктория, която остава единственото дете на Едуард, тъй като той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан.

Осемнайсет години по-късно Виктория, едвам навършила пълноправие, поема короната на Обединеното кралство. Започва един живот, предан на страната и на нейните ползи. Но предан и на огромната обич - на брачна половинка Алберт, красивия немски принц от семейството Сакс-Кобург-Гота. Моменти на висшо благополучие, само че и на най-дълбока тъга. Десетилетия на напредък, само че и интервали, белязани от рецесии. Шейсет и четири години на върха.

Известната авторка на исторически романи Джийн Плейди наблюдава живота на тази забележителна владетелка от детството до последните ѝ дни, разкривайки делата, мислите и фантазиите на кралицата и на дамата Виктория.

" Кралица Елизабет "

Автор: Литън Стрейчи
Издателство: Апостроф


 Кралица ЕлизабетС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Сигурно по нашата земя не се е движил в никакъв случай по-чисто бароков облик от тоя на най-страшната персона в Елизабетината ера - обликът на самата Елизабет. Всяка парченце от нейната персона, като се стартира от външния ѝ тип и се свърши с непроницаемите дебри на душата, отразява поразителното противоречие сред външността и същността. Под стегнатото и комплицирано облекло - големи кринолини, висока плисирана яка, бухнати ръкави, напудрени перли, позлатени леки муселини - очертанията на дамата изчезват и мъжете виждат на нейно място единствено един идол - възвишен, злокобен, самосътворен - един величествен идол на кралската власт, който по някакво знамение е в същото време и жив.

Последната владетелка от династията на Тюдорите остава в историята като най-силната и обичаната кралица на Англия. Управлението на Елизабет е безспорен казус поради избора ѝ да остане неомъжена и да господства сама над своето кралство. Без брачен партньор, без наследници, тя обрича живота си на страната си. С тяло на слаба и нежна жена, само че със сърцето и смелостта на крал, Елизабет печели престиж на най-митичната кралица в Европа през XVI век.

Литън Стрейчи е роден през 1880 година в Лондон. Той е британски публицист, стихотворец и критик, член на тайното сдружение на " Апостолите " в Кеймбриджкия университет, един от създателите и видните представители на литературния кръг " Блумсбъри " - общественост на британски интелектуалци, писатели и художници, измежду които Вирджиния Улф, Катрин Мансфийлд, Бъртранд Ръсел, Лудвиг Витгенщайн и Джон Кейнс.

Стрейчи става прочут с нов жанр при писането на биографии, при който психологическият анализ и благосклонността се съчетават с смелост и духовитост. Той трансформира творбите си в литературни мостри заради усета си за форма и исторически декор и острата си сензитивност на критик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР