Коя година посрещнахме на 1 януари? Простичък въпрос, нали? Съществуват

...
Коя година посрещнахме на 1 януари? Простичък въпрос, нали? Съществуват
Коментари Харесай

8 държави, в които новата година не е 2018 г.

Коя година посрещнахме на 1 януари? Простичък въпрос, нали? Съществуват календари, измерващи времето, само че все пак то си остава ефемерно и не може да бъде уловено и маркирано. Но по какъв начин да открием началото му, пита BrightSide?

Значителна част от страните по света употребяват Григорианския календар, съгласно който сега сме 2018 година Естествено, съществуват и изключения.

Жителите на Тайланд ще посрещнат 2561 година

Според Будисткия лунен календар, който тайландците употребява, хронологията започва от момента, в който Буда реализира нирвана. В Тайланд се употребява и Григорианският календар. Изключения постоянно се вършат за чужденци, само че датите за стоките и документите са написани съгласно будисткото летоброене, към което се придържат още в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар.

Жителите на Етиопия ще посрещнат 2011 година

Етиопският календар е 8 години обратно от Григорианския и има 13 месеца в годината. Дванадесет от тях се състоят от по 30 дни, а последният е доста къс, към 5 или 6 дни, според от това дали годината е високосна или не. Денят в тази страна стартира при изгрев слънце, а не в среднощ. Етиопският календар се основава на античен подобен от Александрия.

Жителите на Израел ще посрещнат 5778 година

Еврейският календар се употребява публично в Израел дружно с Григорианския. Всички еврейски празници, дни на паметта и рождени дни на родственици се честват съгласно първия.

Месеците стартират с новата луна, а първият ден от годината (Рош Хашана) може да бъде единствено в понеделник, вторник, четвъртък или събота. Следователно, с цел да бъде това допустимо, високосната година се удължава с един ден.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР