Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Това е въпросът,

...
Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Това е въпросът,
Коментари Харесай

В търсене на следващия ръководител на НАТО: Датският премиер попадна в бурята от спекулации

Кой ще бъде идващият началник на НАТО? Това е въпросът, който доста политически артисти от интернационалната сцена си задават сега. Сега нови спекулации по въпроса се появиха по адрес на датския министър председател Мете Фредериксен, откакто тя получи покана да посети Белия дом.

Вашингтон оповестява, че президентът Джо Байдън ще се срещне с Фредериксен идващия месец, а новината подхрани диалозите в централата на НАТО за това дали Съединени американски щати имат намерение да поддържат точно датската лидерка за началник на Алианса, показва изданието " Politico ".

Постът обичайно се дава на европеец, само че изисква утвърждението на Вашингтон. Сегашният общоприет секретар Йенс Столтенберг би трябвало да се отдръпна от длъжността в края на септември, откакто мандатът му беше удължаван на няколко пъти.

Спекулациите Столтенберг да бъде заместен от Фредериксен имат своите причини, защото датският началник се вписва в няколко листата. Съюзниците търсят политик с престиж на държавен началник, а като се има поради, че всички предходни ръководители на НАТО са били мъже, сега има мощен напън за намиране на претендент жена, написа " Politico ".

В същото време Дания се преглежда като страна от " приблизително равнище " в съюза - тя е мощен покровител на Украйна, само че не е най-силният им сътрудник спрямо други страни от източния фланг.

" Смятам, че тя е сериозен претендент ", показва западноевропейски посланик през изданието под изискване за анонимност.

Друг почитан посланик от Централна Европа е на същото мнение.

" Тя в действителност е обсъждана съществено от редица по-големи съдружници ", споделя той и прибавя, че датският министър председател " е била много твърда в хода на войната за Украйна ".

Минусът пред Фредериксен е, че тя идва от страна, която напълно неотдавна е заемала управителния пост в НАТО. Бившият министър-председател на Дания Андерс Фог Расмусен е общоприет секретар в интервала 2009-2014 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР