Кой лъже повече в интернет - мъжете или жените? И

...
Кой лъже повече в интернет - мъжете или жените? И
Коментари Харесай

Кои са най-големите лъжци в социалните мрежи?

Кой лъже повече в интернет - мъжете или дамите? И по коя тематика - външен тип, приходи, работно място? Проучване на Ротердамския университет, представен от " " открехва завесата.

В обществените мрежи се въртят какви ли не неистини - това не е никаква вест. Но мъжете и дамите лъжат по друг метод, в това число и според от страната, в която живеят. Даша Колесник от Ротердамския университет дружно със свои сътрудници е провела изследване по тематиката, оповестено в авторитетното издание Psychological Science в Съединени американски щати. В изявление за Дъждовни води тя изяснява:

" Искахме да разберем кой лъже повече - мъжете или дамите. Очаквахме, че мъжете по-често ще оповестяват лъжи за работата и приходите си, а дамите - за своята осанка, доколкото тези фактори са значими от еволюционна позиция. Установихме, че дамите лъжат малко по-често от мъжете. Те пишат лъжи в 20% от случаите, а мъжете - в 18%. "

Дъждовни води: Проведохте допитването си в 25 страни. Кое изобретение Ви изненада най-вече?

Даша Колесник: Ние проучихме единствено избран брой аспекти: какво пишат хората за персоналните си постижения, за кариерата и приходите си, за външността и възрастта си. И установихме огромни разлики. Докато в Нидерландия потребителите лъжат единствено в 5% от случаите, в някои азиатски страни процентът доближава до 50. В Китай, Индия или Тайланд погрешно е съвсем всяко второ известие. Колкото по-слабо развита е една страна, толкоз по-често хората лъжат в обществените мрежи. Но доколкото този извод се основава единствено самостоятелни анкети, ние не можем да го абсолютизираме.

Анкетираните в общия случай дават отговор, че са лъгали най-малко един път в обществените мрежи. Така стигаме до извода, че потребителите на обществените мрежи би трябвало постоянно да имат поради едно: огромна част от красивите фотографии там може би са дело на Фотошоп. Това е значимо, тъй като от този тип неистини страдат най-много подрастващите и хората с ниско самочувствие.

Дъждовни води: Защо в Нидерландия лъжат толкоз малко?

Даша Колесник: Мисля, че това фактически е обвързвано с културата, с обстоятелството, че в това общество не е признато да се преструваш. Когато се преселих от Киев в Нидерландия, на мен незабавно ми направи усещане, че по външния тип доста мъчно можеш да прецениш благосъстоянието на един човек. Много богати хора носят евтини облекла и вървят на работа с велосипед, а нидерландците като цяло не лъжат за приходите си. Може би това е протестантското завещание.

Дъждовни води: Какви други забавни заключения направихте?

Даша Колесник: Във всички страни хората приказват повече лъжи за външния си тип и по-малко за приходите си. В Австралия обаче е противоположното – не знам за какво (…) Не знаем на какво се дължи и още нещо: Колкото по-възрастен е един човек, толкоз по-малко лъже в обществените мрежи. Някои учени считат, че с напредването на възрастта ние си ставаме все по-самодостатъчни и към този момент не се нуждаем толкоз интензивно от обществено утвърждение, както в младостта си.

Почти на всички места хората лъжат най-вече за външния си тип.

Дъждовни води: И въпреки всичко, защо се лъже най-често в мрежите: възраст, осанка, работа?

Даша Колесник: Зависи от страната. В Русия да вземем за пример е най-голям процентът на тези, които разгласяват остарели фотографии, с цел да наподобяват по-привлекателни - това признават цели 38% от интервюираните. На второ място по периодичност в съветските мрежи са лъжите за приходите - практикуват ги една четвърт от хората. За работата си лъжат на всички места по света. Не че пишат " Работя във Facebook ", само че могат да тагнат фотография от офис на да вземем за пример Uniliver, с цел да създадат усещане. Както хора се снимат край влиятелни коли, без да прецизират дали са техни или не.

Дъждовни води: Какъв е основният Ви съвет към потребителите на обществени мрежи? " Внимание, може да Ви лъжат! " ли?

Даша Колесник: Най-важният ни съвет е да се отнасят сериозно към всяка информация.

Дъждовни води: А коства ли си да бъдат по-честни?

Даша Колесник: Лъжата си има и плюсове, и минуси, както всяко държание. Понякога, когато просто разкрасявате фотографията си с фотошоп, това е най-обикновено предпочитание да се харесате, което не цели да навреди на хората, гледащи фотографията. Някои изследвания демонстрират даже, че самите хора, които разкрасяват своите фотографии, имат изгода от това да ги гледат, тъй като получават повече самочувствие. Тоест не бих споделила, че в никакъв случай не трябва да се лъже в обществените мрежи. Все отново упорито бих посъветвала потребителите да бъдат внимателни и да не одобряват всичко за чиста монета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР