Ковачевица е живописно планинско селце със старинни къщи, обгърнати в

...
Ковачевица е живописно планинско селце със старинни къщи, обгърнати в
Коментари Харесай

Какво е общото между Ню Йорк, Моцарт и Ковачевица

Ковачевица е картинно планинско селце със старинни къщи, обхванати в тишина и успокоение, които са запазили образа на отминалите славни времена. Намира се в Югозападна България, област Благоевград.

Ковачевица е като фон на исторически филм, а някои я назовават „ българския Холивуд”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАГИЧНОТО СЕЛО КОВАЧЕВИЦА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

В момента селото е изпълнено с хора от цялата страна и разнообразни елементи на света, а повода е една прелестна самодейност на българи, които към момента считат, че в страната ни има смисъл да се пробват нови неща, даже и в дребни сгушени в планината места.

5 от най-романтичните села в България

В читалище “Светлина” се организира първото издание на фестивала за камерна класическа музика „ Неотъпкана пътека”, който събира български музиканти с дълголетен опит и международни самопризнания.

Vesti.bg ви среща с един от най-четените и превежданите модерни български писатели Георги Господинов, който е и част от уредниците на невероятното събитие.
 Георги Господинов Георги Господинов
„ Бях в Ню Йорк, когато пианистката и главен основател на „ Неотъпкана пътека “ - Лора Чекоратова, стартира да провежда този фестивал.

Стори ми се много рисково да се направи такова нещо в западния завършек на Родопите, само че в този момент сме тук и виждаме толкоз доста хора с децата си, които са довели да слушат класическа музика “, разяснява Георги Господинов в изявление на Силвия Прибиловска , за Vesti.bg .

Най-хубавото за писателя е, че фестивалът се прави за пръв път и нарушава стандарти по доста прелестен метод.

„ Човек чака тук да слуша национална музика, каба гайди, а внезапно в това читалище звучи камерна музика, български композитори, звучи Моцарт и това комбиниране ми се коства прелестно. Всичко това несъмнено си е коствало и е станало нещо ужасно “, уточни той.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НЕПОВТОРИМИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ
 читалище читалище " Светлина "
Във видеото по-долу, вижте цялото изявление за Vesti.bg с писателя Георги Георгиев

Местното читалище се препълни от фенове, които се любуваха цяла вечер на музиката на композиторката Добринка Табакова, шедьоври на Моцарт, Шонфийлд и невероятния глас на българската оперна певица мецосопран Мариана Карпатова.

Българската оперна певица, която покори Съединени американски щати, предава гения си и у нас

„ Читалищата не са просто здания, те са места и за срещи сред хората. Благодарение на тази музика читалището в Ковачевица оживява.

Подобни начинания съживяват повече от директна инвестиция. Това в действителност е същинска инвестиция в културата “ , безапелационен е българският създател.



Идеята за магнетичния и несравним фестивал е на международно приетата българска пианистка Лора Чекоратова.

“През лятото на 2016 година след едноседмично странствуване из Родопите се озовахме във вълшебното село Ковачевица.
 Лора Чекоратова и Мариана Карпатова Лора Чекоратова и Мариана Карпатова
От години ми се желае да основа фестивал в България, защото обичам да се връщам всяко лято, само че до този миг не бях попадала на уместно място: красиво, непокътнато и достоверно, пригодено за посетители и с подобаваща зала за осъществяване на концерти. Когато споделих тази концепция с наш другар в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледамe читалището в Ковачевица “, споделя пианистката, която специализира в Съединени американски щати.

Певицата с луксозен глас, останала вечно зад кулисите

Още с влизането си в салона на читалище „ Светлина “ тя усеща, че мястото е идеално. Описва го като ярко, приветливо, с прелестна звучност, заобиколено от планини, чист въздух и прелестни хора.

„ Вдъхновихме се и взехме решение, че през 2018 година ще стартираме тридневен фестивал за класическа музика с сътрудници от Съединени американски щати и България.

Името на фестивала “Неотъпкана пътека” е по концепция на композиторката Добринка Табакова. Нарекохме го по този начин, тъй като пътят сред концепцията и реализацията на този план е дълъг и с доста незнайни. Но с готовност, възторг и с поддръжката на доста другари и съидейници към този момент сме поели по тази към момента неотъпкана пътека “, добавя Чекоратова.

Българинът, който очарова Финландия с гений

Максим Ешкенази сред класиката и джаза
 Трио за цигулка, кларинет и пиано Трио за цигулка, кларинет и пиано
Фестивалът за камерна класическа музика се състои от 3 до 6 август 2018 година Концертите се организират 3 дни в село Ковачевица, а закриването следва да бъде в град Гоце Делчев – Дома на културата.

Фестивал "Неоптъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица " се провежда по концепция на невероятната българска пианистка Лора Чекоратова.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР