Котките са предпочитани домашни любимци. Те са красиви, изпълват дома

...
Котките са предпочитани домашни любимци. Те са красиви, изпълват дома
Коментари Харесай

Колко често да храня котката?

Котките са желани домашни любимци. Те са красиви, изпълват дома с живот, а мъркането им е всепризнато средство за усмиряване на стопанина им след напрегнатия работен ден. Въпреки че са релативно независими и много своенравни, котките се нуждаят от всеотдайни грижи. Едно от най-важните условия, с цел да имате здрава и енергична котка, е вярното хранене и по-точно периодичност на храненията.

На първо място е времето за хранене на домашния ви любим. Най- добре е котката да се храни два пъти на ден – заран и вечер. Хранете котката едновременно, към което тя да привикне. Не би трябвало да ѝ давате храна отвън това време, колкото и да ви се подмазва. Количеството храна, което една котка в положително здравословно положение би трябвало да приема, зависи най-много от нейната физическа интензивност, величина, тегло. Препоръчителният банкет е към 35-45 г храна на 1 кг тегло, в случай че няма фактори, които изискват смяна.

От значимо значение е по-голямата част от менюто да заемат месните артикули - към 80% от котешката храна би трябвало да е месо. Може да ѝ давате риба, само че по-рядко спрямо месните деликатеси. Освен това, имайте поради, че сухата консервирана храна е доста по-калорична от домашно приготвената.

Не се придържайте към това предписание, в случай че отглеждате малко коте. То има потребност от доста повече калории, с цел да пораства и да се развива вярно, само че има малко стомахче и по тази причина би трябвало да го оставяте да се храни толкоз постоянно, колкото желае и със специфична храна за подрастващи.

Според някои ветеринари дребните котета би трябвало да се хранят три или четири пъти дневно. Котето доближава зрялост на една година и до тогава последователно би трябвало премине към храна за възрастни котки, която да приема на две хранения.

По време на бременността и кърменето котката също би трябвало да се храни по-често. Препоръчват се четири хранения денем, защото размерът на котешкия корем понижава поради растящите в утробата ѝ бебета. По време на кърменето котката се нуждае от по-калорична храна, до която да има непрекъснат достъп. В тези интервали е добре да ѝ оставяте храна даже и нощем.

Изключение от правилото за две хранения дневно се прави и в случаите, когато котката страда от някакво заболяване. Например, в случай че любимката ви е болна от диабет, честотата на храненията ѝ ще бъде съобразена с приема на инсулин. В случай на заболяване ветеринарният ви доктор ще ви помогне да изготвите специфичен режим на хранене на котката, съгласуван със здравословното ѝ положение и лекуването ѝ.

Кастрираните котки също би трябвало да се хранят по-често, само че с по-малки порции и с храна с ниско наличие на калории. Това е по този начин поради предразположеността им към проблеми с пикочните пътища и затлъстяването, което е допустимо да се появи в резултат на кастрацията. Освен това, преминавайки тази намеса, физическата интензивност на любимците се свежда до най-малко и е належащо повече време, до момента в който котката влезе в естествения си темп на живот и присъщото за нея консумиране на сила.

Като цяло котките са лакоми и надлежно са предразположени към затлъстяване. Вие би трябвало да се погрижите за обуздаването на апетита на любимеца си. Ако котката ви е лакома, би трябвало да ограничите количеството и калориите в храната ѝ, само че запазете двете хранения – закуска и вечеря.

Според някои експерти на котките, които не демонстрират алчност, може да се обезпечи целодневен достъп до храна, само че това не е задоволително от хигиенична позиция, а и скапва и дребното дисциплинираност, която са способни да понесат мъркащите хубавици. Важно е котката да получава разнообразна храна, най-добре със стайна температура. Не забравяйте да поддържа висока хигиена що се отнася до купичките, от които любимецът ви се храни и пие вода. Освен това, би трябвало да ги оставите на едно място и да не ги местите, Котката ще свикне и ще знае къде би трябвало да се храни.

 Храна за котки Снимка: pixabay.com

Хубаво е, че при избора на котешка храна, може да се възползвате от улеснението, което някои марки обезпечават на своите консуматори, а точно - оферират храна особено за несъмнено порода. Ето за какво, в случай че се радвате на расов другар вкъщи, ще ви бъде по-лесно да купите храна за него.

Препоръчителните артикули, с които може да храните котката си вкъщи включват: месо (телешко, говеждо, агнешко, заешко, пуешко, пилешко), морски риби, зелена салата, яйца, тиква, морков, извара, мляко, твърди сирена - несолени, месни дреболийки (сърца, дробчета, воденички). Разбира се, би трябвало да съставите деликатно комбинацията от храни.

Продукти, които не е желателно да давате на котката са: плодове, царевица, домати, картофи, пилешка или рибена кожа, патешко, свинско, гъше месо, кучешка храна, пшеница.

Забранени храни за котката са: консервирани храни за хора, захар и сол, чесън и лук, авокадо, колбас, кренвирши, кости - несмлени, пържени храни, пушени храни, пастет, подправки, каквито и да е ядки, шоколад, алкохол.

Независимо в каква възраст или положение е котката ви, би трябвало да ѝ осигурите задоволително количество прясна вода. Котките изпитват жадност по-рядко от кучетата и грижа на стопанина е да подсеща мъркащата си фаворитка да пие вода.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР