Котел. Представянето на книгата Записки върху записките на Любомир Котев

...
Котел. Представянето на книгата Записки върху записките на Любомир Котев
Коментари Харесай

Сливен: На първите четения „Захарий Стоянов“ в село Медвен са книгата „Записки върху записките”и съпътстващата ги изложба „Възрожденски Медвен”

Котел. Представянето на книгата „ Записки върху записките ” на Любомир Котев и съпътстващата ги галерия „ Възрожденски Медвен ” на проф. Иван Газдов бяха акценти на четенията в село Медвен, община Котел, под надпис „ От медвенските поля до Народното събрание ”, отдадени на Захарий Стоянов. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Сливен .
„ Всичко, написано за Захарий Стоянов – и от историци, и от литератори, е в някаква степен профанизирано и конюнктурно и до момента няма направена задълбочена оценка ”, сподели Любомир Котев. Авторът, прочут с многото си белетристични произведения, с ползите си в народопсихологията и с журналистическото си перо, признава, че за „ Записки върху записките ” се е готвил близо 30-40 години. Книгата му – първа от бъдеща трилогия, се дефинира от експертите като „ дискусия с бездарни разсъждения за „ Записки по българските въстания ”, които са роман не толкоз за предишното, що се касае за сегашния и утрешния ден.
Новата книга на Любомир Котев бе показана от литературния критик и издател член-кореспондент Иван Гранитски. В четенията взе участие и професорът от Великотърновския университет Пламен Павлов. И двамата показаха мнение, че Захарий Стоянов би трябвало да бъде върнат в просветителния лист на изучаваните създатели. А съгласно Гранитски, когато това стане, „ Записки върху записките “ ще бъде скъпо пособие.
Събитието бе обвързвано със 130-ата годишнина от кончината на летописеца на Априлското въстание. Проведе се и тематичен училищен конкурс за есе. Най-добрите произведения бяха излъчени от жури под председателството на зам.областния шеф Димитринка Петкова.
Организаторите от регионалната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалище „ Извор – 1882 ” в Медвен се надяват четенията да станат годишни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР