Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но

...
Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но
Коментари Харесай

Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, само че аз съм тук, с цел да ги объркам, сподели отец Иван 

Има договорка в Светия Синод за бъдещият патриарх. Дядо Йоан (б.а. Варненският и Великопреславски митрополит) ще е наследникът на починалият Неофит, а митрополит Николай ще си остане сивия кардинал. Това сподели в изявление за бТВ отец Иван от Сливен. Свещеникът, който през вчерашния ден разгласи гладна стачка, добави, че за него не е вест решението на  пловдивският епископ да се откаже от борбата за престола. Още преди седмица знаех за това, показа той.

„ Светия Синод касира дефинитивно първичният избор за нов сливенски митрополит. Според устава на Българската православна черква трябваше митрополитите да избират сред двама претенденти за епископ в града на стоте войводи – Агатополския свещеник Йеротей и  Константийският свещеник Михаил, които бяха изпратени на финала от свещеници и миряни. Беше изменена обаче наредбата те да не могат да гласоподават. После това изменение бе анулирано след неодобрение “, изясни кореспондентът Дани Атанасова. 

„ Често съм гладувал, не е проблем това, че стачкувам. Това е тренирано нещо “, споделя отец Иван. 

„ Изкара ме на митинг несъгласието с днешната политиката на Светия Синод, с отношението на митрополитите към свещениците и редовите християни “, прибавя той.

„ От 30 години съм духовник, само че има противоречие в този момент сред това какво би трябвало да бъде християнина и по какъв начин наподобява. Вчера споделих, че църквата се е трансформирала в етикет на това, което би трябвало, т.е. на девиз, който е защитаван, само че не важи за нея “, съобщи стачникът в расо. 

„ Оттеглянето на митрополит Николай от борбата за патриарх е част от договорката, която са сключили в Светия Синод, с цел да създадат болшинство от 9 индивида. Мисля, че Дядо Йоан ще е новият патриарх, който са си решили да изберат. Дядо Николай по тази причина даде заден “, изясни той.

„ Светият синод са се обединили към някакво решение. Те през днешния ден ще е обединят и към това мен какво да ме вършат. Няма закани, само че аз съм им бодил в петата. Трябва да го изкарат. Говорихме с Йоан два пъти. Единият от диалозите ни беше 40 минути. Моята позиция и неговата е ясна “, акцентира гладуващият духовник. 

„ Ясно им е, че аз няма да отстъпя, а на мен – че не могат и няма да направя заден ход “, посочи той.

„ Нямам концепция по какъв начин ще се отрази тази договорка на изборите на митрополит и на патриарх, само че съм тук, с цел да ги объркам “, сподели още отец Иван. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР