Дядо Йоан, който изпълнява функциите на наместник на мястото на

...
Дядо Йоан, който изпълнява функциите на наместник на мястото на
Коментари Харесай

Избират нов сливенски митрополит преди патриаршеския събор?

Дядо Йоан, който извършва функционалностите на наместник на мястото на починалия Иоаникий, призна, че синодалната разпоредба е породила протестите 

Изборът на сливенски митрополит евентуално ще предшества този на патриарх. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който с изключение на с функционалностите на краткотраен наместник на Светия Синод, е претрупан и с тези на наместник на мястото на починалия Иоаникий.

След като водещият Златимир Йочев го пита по какъв начин ще избираме български патриарх, като още нямаме Сливенски митрополит, Йоан отговори, че това е значим въпрос. 

„ И при патриарх Кирил, и при Максим по този начин се е случвало да има починал митрополит и изборът да се реализира. Практиката е била да мине първо митрополитският избор, с цел да няма епархия без епископ и по-късно се е правил вотът да патриарх “, изясни той.

Дали първо да бъде определен Сливенски митрополит или патриарх обаче следва да реши Светия Синод, съобщи варненският епископ. 

Той призна, че огромният проблем, породил митингите, е обвързван с приемането на синодалната разпоредба. „ След нейното анулиране мисля, че мирът се възвърне. Касирането на изборът в Сливен също докара до напрежение, защото избрахме двама епископи, а вотът беше открит – беше заснеман, само че постъпиха тъжби и решението на Светия Синод е поради тях “, оправда се владиката. 

„ Касирането е дефинитивно, след което се взе решение цялата процедура по избора да върви по пътя на устава на Българската православна черква “, добави той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР