Космическият кораб на НАСА DART, който ще тества двойно астероидно

...
Космическият кораб на НАСА DART, който ще тества двойно астероидно
Коментари Харесай

Космическият кораб DART снима астероида, в който скоро ще се разбие

Космическият транспортен съд на НАСА DART, който ще тества двойно астероидно пренасочване, неотдавна снима първото си изображение на Дидимос, двойната астероидна система, която включва крайната цел - Диморфос. (Произнася се и Дидим/Диморф - бел. ред.) DART целеустремено ще се разбие в Диморфос, спътника на метеорита Дидимос, на 26 септември. Въпреки че метеоритът не съставлява опасност за Земята, НАСА взема решение да направи първият тест на човечеството на техниката за кинетичен удар като ще употребява галактически транспортен съд за отклонение на метеорит. Целта е да можем да си защитим планетата при възможна сериозна опасност.
От дистанцията, на което е бил DART, когато е снимал - на към 20 милиона благи от обекта - системата Дидимос към момента е била едва забележима и специалистите по навигационните камери не са сигурни дали апаратурата ще успее да забележи метеорита. Въпреки това, откакто 243-те изображения, направени по време на серия от наблюдения, са комбинирани, екипът съумя да откри тъкмо местоположението на Дидимос.
" Качеството на изображението е сходно на това, което бихме могли да получим от наземни телескопи, само че е значимо да покажем, че DRACO (оптичната навигация на кораба) работи точно и може да локализира задачата си, с цел да направи нужните корекции, преди да стартираме да използваме фотосите за ориентиране на галактическия транспортен съд в метеорита самостоятелно ",  сподели Елена Адамс. Тя е систематичен инженер на задачи DART в Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд.
Важно е DRACO да вижда и обработва изображения на задачата си, с цел да насочи галактическия транспортен съд към метеорита, изключително в последните четири часа преди удара. В този миг DART ще би трябвало да се самонавигира самостоятелно, с цел да извърши задачата без човешка интервенция.

DАRT ще се удари в метеорита със скорост 4 благи (7 километра) в секунда. Това е първата в света тестова задача за планетарна отбрана, която целеустремено прави кинетичен удар в метеорит, с цел да промени леко придвижването му в Космоса.



Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР