Корупцията в българския частен сектор е често срещано явление, което

...
Корупцията в българския частен сектор е често срещано явление, което
Коментари Харесай

100% от шефовете у нас смятат, че подкупи се дават често

Корупцията в българския частен бранш е постоянно срещано събитие, което се подхранва най-много от съществуването на неконкурентни практики на пазара. За тях спомагат както механизмите на държавната регулация, по този начин и трайно открилите се в бранша практики, които имат за цел да отстраняват или лимитират правилото на свободната конкуренция. Корупционните дейности в връзките сред бизнеса и страната са неизменима част от средата, в която работят бизнесмените, като 100% от шефовете в междинните и огромните компании считат, че подкупите се срещат постоянно.
Такива са главните заключения от отчета " Корупцията в частния бранш в България ", направен от Центъра за проучване на демокрацията. Анализът се базира на изследване на настройките и визиите на фирмени ръководители за казуса. Данните демонстрират, че в частния бранш се следят феномени и практики, които са сходни значително на общата корупционна среда в страната, написа в. " Сега ".
Бизнесът откроява като най-разпространени и проблематични в страната три типа закононарушения: корупцията (70%), сивият бранш на пазара на труда (57%) и измамите (54%). Средно 70-75 на 100 от шефовете на компании показват, че сюжети като подкупи на политици, подкупи на административно равнище, клиентелизъм и " завземане на страната " се срещат доста постоянно или постоянно. 90% доближават оценките за разпространяването на сходни практики в бранш услуги. Изцяло неподходящи са мненията на ръководителите на междинни и огромни компании - 42.9% считат подкупите на политическо и административно ниво за доста постоянно срещано събитие, а 57.1% - за постоянно срещано.
Общият извод е, че средата, в която бизнесът работи, се прави оценка като мощно корумпирана, що се отнася до взаимоотношенията сред него и страната. " По принцип това значи, че в връзките им с страната склонността на ръководителите на компании да обмислят корупционни дейности и/или да ги одобряват като присъща част на бизнес средата е висока ", обобщават анализаторите на ЦИД.
Частната корупция, която визира връзките сред компании, както и връзките чиновник - компания, също се прави оценка като доста постоянно или постоянно срещано събитие. Корупционните сюжети, с които бизнесмените се сблъскват най-често, са предоставяне на подкупи от посреднически компании (67%) и спор на ползи (65%). Обратно, упованията за отрицателни последствия при корупционни закононарушения са доста по-ниски - едвам 8.3% считат, че има възможност да се понесе глоба от предоставяне на рушвет, а 13% - да се разкрие рушветчийство от страна на съответните органи.
Практиката за елиминиране на пазарните правила посредством разнообразни способи като корупция и особено посредством нелегитимни съглашения за неконкуриране се оказва относително необятно публикувана - ръководителите на всяка пета компания считат сходни съглашения за доста постоянно или постоянно срещани. Интересното е, че съгласно проучването този проблем се следи най-много в комерсиалния бранш и измежду дребните компании и по-рядко в индустриалния бранш и измежду междинните и огромните компании.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР