Коронавирусът SARS-CoV-2 може директно да инфектира мастните клетки и специфични

...
Коронавирусът SARS-CoV-2 може директно да инфектира мастните клетки и специфични
Коментари Харесай

Коронавирусът заразява мастните клетки, сочи проучване

Коронавирусът SARS-CoV-2 може непосредствено да инфектира мастните кафези и характерни имунни кафези, намиращи се в мастната тъкан, съобщава The New York Times, цитирайки скорошно изследване.

Учени опитали с мастна тъкан, с цел да ревизират дали може да бъде инфектирана с ковид. Те разкрили, че мастните кафези, известни като адипоцити, могат да се заразят и да развият едва равнище на инфектиране. Установили също, че имунните кафези, ситуирани в мастната тъкан - макрофагите, също се заразяват и провокират доста по-интензивна възпалителна реакция.

В допълнение екипът изследвал мастна тъкан от пациенти, умряли от COVID-19, и разкрил частици коронавирус в мастната тъкан, обграждаща разнообразни органи. Вируси като ХИВ и грип могат да се крият от имунната система в мастната тъкан, в този момент няколко специалисти декларират пред The New York Times, че SARS-CoV-2 теоретично може да направи нещо сходно, трансформирайки мазнините в контейнер за вируса.

Още при започване на пандемията стана ясно, че хората със затлъстяване са изложени на по-висок риск от развиване на тежки признаци, нужда от хоспитализация и гибел от COVID-19. Редица теории са се опитвали да обяснят за какво мазнините усилват риска от неприятно протичане на ковид.

Като начало, непотребните мазнини в коремната област могат да притиснат диафрагмата и по този начин да лимитират въздушния поток в белите дробове - хора с подобен проблем биха изкарали по-тежко Covid-19. Освен това кръвта на затлъстелите хора е склонна да се съсирва по-лесно от тази на хората с по-ниски равнища на мазнини, което също е фактор при боледуването от вируса.

Освен това с натрупването на мазнини в тялото мастните кафези проникват в далака, костния мозък и тимуса, където се създават доста имунни кафези. Това може да отслаби имунната система както посредством понижаване на броя, по този начин и посредством подкопаване на ефикасността на създаваните имунни кафези.

Излишъкът от мазнини може също по този начин да подтиква хронично, нискостепенно инфектиране в целия организъм, защото мастните кафези освобождават възпалителни субстанции, наречени цитокини, а макрофагите вършат същото в опит да изчистят мъртвите мастни кафези от тялото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР