Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране

...
Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране
Коментари Харесай

Колко трае имунитетът след антиковид ваксина?

Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква имунизиране всяка година, защото циркулиращите варианти мутират бързо, а имунитетът от имунизацията може да изчезва прекомерно бързо, заяви Си Ен Ен. Това са главните терзания на учените по-цял свят, само че данните към този момент сочат, че актуалните препарати срещу COVID-19 ще ни защищават от 6 месеца до 2 години. Според изследване на имунизацията на “Пфайзер ” половин година след приемане на втората доза 46 000 души са били над 90% предпазени против лек и тежък COVID-19. Защитата евентуално даже ще продължава по-дълго от половин година, считат специалисти.

“Надяваме се, че отбраната може да продължи години, само че няма да знаем, до момента в който не получим повече данни ”, съобщи доктор Питър Хотез, специалист по ваксини и декан в Медицинския лицей в Бейлър, Съединени американски щати.

“Изследванията на имунния отговор на хората след имунизация против ковид демонстрират, че те създават високи равнища на антитела и след няколко седмици тялото създава имунни кафези, известни като В-клетки, които не престават да създават нови защитни антитела ”, пък означи доктор Антъни Фаучи, шеф на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати.

Въпреки че и имунизацията на “Модерна ” сподели висока отбрана 6 месеца след втората доза на доста хора (90% защищава от заразяване и 95% против тежък COVID), компанията към този момент създава нова версия на продукта си.

“Преди една година ми биха имунизацията на “Модерна ”. Сега, на моята годишнина, с наслада споделям, че преди малко получих 3-а доза, приспособена към новите варианти, която да ускори имунитета ми ”, съобщи Йън Хейдън, доброволец към “Модерна ”.

Това демонстрира, че макар първичните доказателства, че имунитетът от имунизация против ковид обезпечава дълготрайна отбрана, производителите са почнали да вършат и тестват версии на препаратите си, които защищават от тревожните разновидности на болестта.

През януари екип, управителен от доктор Алиша Уидж от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, написа, че съгласно проучванията им две дози от имунизацията на “Модерна ” създават доста антитела, които с течение на времето понижават напълно едва.

Експертите акцентират, че сегашните данни не значат, че имунитетът стопира на 6-ия месец. А просто имат данни от доброволци за този интервал от време към този момент.

“Не бихме се изненадали, в случай че научим след една година, че тези ваксини към момента създават мощен имунен отговор ”, считат учени. Те даже позволяват за допустимо да се окаже задоволително еднократното им слагане. Това би направило имунизацията по-близка до тази против морбили, в сравнение с до препаратите против грип. Ваксинацията против морбили защищава от зараза за цялостен живот при 96% от хората.

Руската “Спутник ” V евентуално ще обезпечи имунитет против COVID-19 до 2 години, настояват учени от изследователския център “Гамалея ”, създал препарата.

“По отношение на нашата ваксина и платформата, върху която е основана (ваксината против ебола), има пробни доказателства, че потреблението на сходни способи донася отбрана най-малко 2 години, а може и повече ”, уверени са съветските учени. Тяхната ваксина демонстрира резултатност 91,4%.

Данни за продължителността на отбрана на препарата на “АстраЗенека ” към момента няма, само че се счита, че той също ще пази най-малко 6 месеца. Анализът демонстрира, че се реализира по-висока резултатност на имунизацията с по-дълъг период сред първата и втората доза и че единичната доза е 76% ефикасна от 22-ия до 90-ия ден. Ефикасността е била 82,4%, когато дозите са дадени с период от 12 седмици, спрямо 54,9%, когато интервалът е по-малък от шест седмици.

Скоро “АстраЗенека ” ще стартира опити за ваксини от последващо потомство, които ще работят против всички сегашни разновидности на ковид. Новите препарати се чака да станат налични за приложимост в края на 2021 година

Учени разкриват също, че имунитетът на прекаралите COVID-19 може да продължи най-малко 6 месеца, в случай че не и повече. Британско проучване демонстрира, че 705 участници, за които е открито, че имат антитела, на 99% ги задържат за три месеца и на 88% след шест месеца.

Проучване даже сочи, че 6 месеца след превозване на заболяването антителата даже са изострили своите умения в битката с ковид. Остатъците от вируса, останали в червата след изгубване на признаците, могат да оказват помощ на имунната система да работи за рационализиране на имунния отговор при нова битка със болестта.

Очакванията са имунитетът от ваксина да продължи толкоз дълго, колкото естествения имунитет или даже по-дълго.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР