Синдикатите иззеха инициативата на университетите за по-достойно заплащане на академичния

...
Синдикатите иззеха инициативата на университетите за по-достойно заплащане на академичния
Коментари Харесай

Синдикатите иззеха протеста за заплати от вузовете, срещат се с Пеевски, Нинова

Синдикатите иззеха самодейността на университетите за по-достойно възнаграждение на университетския състав, като взеха решение да организират срещи в Народното събрание с депутати. Първи за такива разговори съобщиха от пресцентъра на Движение за права и свободи, обявявайки, че " ръководителят " на партията Делян Пеевски (който в действителност е съпредседател) е разговарял с тях.

Видимо, от текста и фотографията към него, няма представители на висшите училища - единствено на водачите на самостоятелните профсъюзи със глобения по световния закон за корупцията " Магнитски ", както и от английското държавно управление - Пеевски, седнали на дивани.

От пресцентъра на придвижването оповестиха, че е подписано съглашение " за гарантиране на осъществяването на Закона за висшето обучение и обезпечаване на нужните средства за растеж на заплатите на университетския състав, който да подхожда на настоящото законодателство, според последните промени в Закона и да бъдат обезпечени почтени хонорари за работещите в областта на висшето обучение и науката ".

Пеевски е подписал споразумение със синдикатите, съгласно което до края на юни в 50-ото Народно заседание ще бъдат подхванати всички нужни дейности за осъществяването на уговорките към висшето обучение като народен приоритет.

Подписи под съглашението поставили и Пламен Димитров, президент на КНСБ, Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ", Лиляна Вълчева, ръководител на ВОН-КНСБ, Валери Апостолов, ръководител на ВОН-КТП.

Малко по-рано през годината Народното събрание одобри промени в Закона за висшето обучение, съгласно които междинната брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения би трябвало да е не по-малка от 180 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната. А минималната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения би трябвало да е не по-малка от 125 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната.

Не е ясно по каква логичност Пеевски би трябвало да е поръчител за това, че законите ще се съблюдават. Що се отнася до синдикатите, те не за първи път застават до него. Решаваща роля му отредиха преди няколко месеца, когато имаше митинг на миньорите.

Наскоро Пеевски организира среща и с посланици на страни от Европейски Съюз.

Тази среща провокира отрицателни публични реакции.
И Българска социалистическа партия поръчител
Веднага след Движение за права и свободи и от Българска социалистическа партия се похвалиха с подписано съглашение със синдикатите. " Българска социалистическа партия поема ангажимент в период до 30 юни 2024 година да предприеме всички нужни дейности в 50-ото Народно заседание за гарантиране осъществяването на закона за висшето обучение и обезпечаване на средства за растеж на заплатите, който да подхожда на настоящото законодателство според последните промени в Закона за висшето обучение ", гласи съглашението.

Припомняме, че държавното управление " Главчев " разгласи, че пари за спазването на закона няма планувани в бюджета. В същото време обаче в случай че ще се трансформира отрасловият закон, то самодейността би трябвало да е на Министерския съвет, а " гарантите " депутати - да поддържат или не.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР