"Контактната група провали срещата - Владимир Путин и Володимир Зеленски

...
"Контактната група провали срещата - Владимир Путин и Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Путин и Зеленски нямат да се срещнат скоро, но Киев започва да изтегля войски от Донбас

"Контактната група провали срещата - Владимир Путин и Володимир Зеленски бяха лишени от мотив за скорошна среща ", написа в. "Комерсант ".

Очакваният конгрес на "нормандската четворка ", на който трябваше да се срещнат за пръв път президентите на Русия и на Украйна, няма да се състои в близко бъдеще.

Преговорите сред водачите на Германия, Русия, Украйна и Франция са отсрочени за неопределен срок, защото Тристранната контактна група за Донбас не утвърди през вчерашния ден единна редакция на "формулата на Щайнмайер " и не се споразумя за раздалечаване на войските в района, разяснява съветският всекидневник.

Формулата планува да влезе в действие закон за специфичен статут на Донбас след избори в Донецка и Луганска област, които би трябвало да бъдат приети от ОССЕ за почтени и свободни. Този сюжет за споразумяване на спора непрекъснато се разисква, само че в никакъв случай не е бил оформян на хартия като съглашение, се споделя в материала.

Представителят на Русия в Контактната група Борис Гризлов упрекна за всичко Киев, сложил съгласно него под опасност срещата в "нормандски формат " и "провалил решението за раздалечаване на силите в (селищата) Золотое и Петровское, защото проблемите на сигурността би трябвало да се синхронизират с политическите въпроси ". Украинският представител в групата и някогашен президент Леонид Кучма си потегли Минск без да разяснява.

Самият текст, неподписан през вчерашния ден, "изглежда безобидно " съгласно "Комерсант ". Русия и непризнатите Донецка и Луганска национална република обаче одобряват за причина, че той би трябвало да се включи и в признатия към този момент украински закон за специфичен статут на Донбас, и в конституцията на Украйна. Украинският външен министър Вадим Пристайко от своя страна направи специфична спогодба - изборите в Донбас, планувани от "формулата на Щайнмайер ", може да се състоят единствено след "съответната подготовка ".

Какво допуска тя, изясни във Facebook Егор Чернев, народен представител от украинската пропрезидентска партия "Слуга на народа ". Позицията на Киев е безапелационна: в Донбас първо би трябвало да се вземат ограничения за защита - да се откри надзор върху границата с Русия и "да бъдат разоръжени съветските и проруските бандитски формирования ", а чак по-късно политически ограничения, т.е. избори.

Според депутата външният министър е уверил Народното събрание, че в украинската "конституция няма да бъде вкоренен специфичен статут на окупираните територии ". Явно точно тази позиция на Украйна е провалила подписването на контрактуваната формула, заключава "Комерсант ".

Украинската делегация на вчерашните договаряния в Минск е пренебрегнала напътствията на президента Зеленски, цитира изданието "Лента " коментар на съветския политолог Алексей Чеснаков.

Съгласуваният към този момент текст на "формулата на Щайнмайер " бе изпратен със особено писмо в Контактната група от политическите съветници на държавните глави от "нормандската четворка ", в това число от Андрий Ермак, представляващ Украйна, написа Чеснаков в Телеграм.
Той означи и разнопосочните изказвания на украински публични лица - представителя на Киев в Контактната група Леонид Кучма и външния министър Вадим Пристайко. "Журналистите питат: за какво Кучма е срещу "формулата на Щайнмайер ", а Пристайко съобщи, че я е съгласувал? Старата игра на добър и неприятен сътрудник в договарянията ", обобщи аналитикът.
Украински депутати приканиха Киев да направи отстъпки, с цел да се постави завършек на спора в Донбас, написа в. "Известия ".
Единствено решение са договарянията - спорът не може да бъде решен с военна мощ, съобщи Даниил Гетманцев от партията "Слуга на народа ".

"Не се каним да преглеждаме промени в конституцията на Украйна с оглед специфичен статут за Донбас. Това си е напряко федерализация на Украйна, което в последна сметка ще докара до фактическото й раздробяване (...) От друга страна, разбираме, че договарянията допускат непрекъснати отстъпки. Трябва да има компромис. Нещо би трябвало да жертваме ние, нещо би трябвало да жертва и другата страна ", сподели депутатът от Върховната рада.

Украйна стартира да изтегля войските си по цялата дължина на разграничителната линия в Донбас. Киев показва подготвеност за споразумяване на спора, осведоми в. "Московский комсомолец ".
Изданието се базира на Володимир Кравченко, командващ интервенцията на Киев в сепаратисткия район, който съобщил за изтеглянето на среща със специфичната представителка на Организация на обединените нации в Украйна Оснат Лубрани.

В момента тече подготовка и в региона на някои селища се основават "безопасни зони ", след което ще стартира самото евакуиране на силите. Такава задача са сложили президентът Зеленски, министърът на защитата Андрий Захороднюки началникът на Генщаба Руслан Хомчак. Киев се надява другата страна в спора да предприеме огледални ответни дейности, прибавя "Московский комсомолец ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР