Консервативни среди на християнски фундаменталисти от САЩ подкрепят с пари

...
Консервативни среди на християнски фундаменталисти от САЩ подкрепят с пари
Коментари Харесай

С пари от САЩ срещу абортите в Германия

Консервативни среди на християнски фундаменталисти от Съединени американски щати поддържат с пари и опит протестни демонстрации против абортите в Германия. " Тази активност нямаше да е допустима без средства от Съединени американски щати ", споделят отдадени, представени от.

Десетина души са се събрали на митинг против абортите пред клиника за фамилно обмисляне във Франкфурт. Виждат се плакати с бебета и лозунги като " Нероденият живот има значение " и " Абортът не е решение ". Демонстрацията е част от самодейността " 40 дни в името на живота " - придвижване, зародило се в през 2004 година. То моли за протестни " бдения " пред клиниките за аборти в продължение на 40 дни, които да съвпаднат с интервала на Великия пост преди Великден.

Директорката на центъра за фамилно здраве " Pro Familia " Клаудия Хоман споделя пред Дъждовни води, че демонстрации като тази единствено подклаждат възприятието на виновност и позор у дамите, избрали да прекратят бременността си. " Свободата на словото е нещо отлично ", споделя Хоман. " Но не и тук. Това се прави с користна цел и по тази причина е неприятно ".

Демонстрантите отхвърлят да приказват пред медии с претекста, че думите им постоянно се изопачават. Според Хоман те се пробват да показват митинга си като кротичък, като просто изложение на мнение. " Зад това сякаш приятелско отношение се крие обаче експанзия ", споделя тя.

Все по-малко клиники правят аборти в Германия

Според член 218 от немския Наказателен кодекс абортът е противозаконен, само че е вероятен най-късно до 12-тата седмица от бременността, при изискване, че бременната преди този момент е посетила специфична консултация. Без взетото оттова уверение, всяка жена, която прави аборт, и лекарят, който го прави, подлежат на наказателно гонене.

 Плакат на съперници на абортите.
© Sachelle Babbar, ZUMA picture alliance

Плакат на съперници на абортите.

В момента в се правят към 100 000 аборта годишно. В някои елементи на страната това е доста мъчно, тъй като просто няма клиники, които да правят аборти. Медицинските университети не всеки път образоват лекарите по какъв начин се прави процедурата, а по-възрастното потомство лекари към този момент навлиза в пенсионна възраст. Между 2003 и 2020 година, броят на клиниките, извършващи аборти, е намалял на половина.

Затова доста германки се принуждават да създадат аборт в прилежаща Нидерландия. Когато нидерландската гинеколожка Габи Равен разкрила своя клиника в Дортмунд, тя била посрещната с митинги, на които я наричали " килърка на бебета ". В уеб сайтове на деятели, противопоставящи се на абортите, даже са оповестени телефонът и адресът ѝ. " Беше ни доста мъчно да намерим пространства чартърен - мисля, че това беше по този начин, тъй като стана ясно, че желаеме да правим аборти ", споделя Равен.

Връзки с групите срещу аборти в Съединени американски щати

Подобни митинги са постоянно срещани. Журналистът Ули Йенч, който изследва крайнодесни фракции и прояви на християнски фундаментализъм в Германия, споделя, че немските съперници на аборта употребяват американските митинги като модел за подражателство още от края на ХХ век.

" Не става дума единствено за прекопирване на стила, само че и за директни контакти ", споделя Йенч и показва, че американската активистка срещу абортите Териса Буковинац е взела участие в проява в Берлин през септември 2022.

Според журналиста консервативни мозъчни тръстове от Съединени американски щати финансират и оферират опита и познанията си на идеологически околните до тях организации в Европа и света. Целта е да се внесе сполучливият американски " модел на правосъдни разногласия ", при който се завеждат каузи в опит да се сътвори юридически казус, който да е по-рестриктивен от заложеното в конституцията. " Тази активност нямаше да е допустима без средства от ", споделя Йенч.

 Демонстранти срещу абортите в Дюселдорф.
© Helen Whittle, DW

Демонстранти срещу абортите в Дюселдорф.

Американската християнска група " Алианс за отбрана на свободата " да вземем за пример подкрепя организаторката на митинга " 40 дни в отбрана на живота " Павица Войнович, откакто немските локални управляващи бяха забранили провеждането на проява пред клиника в Пфорцхайм. Войнович оспори правосъдно възбраната и в последна сметка завоюва делото през предходната година.

Какво прави държавното управление?

Германската министърка по въпросите на фамилията Лиза Паус даде обещание да предложи наредба, забраняваща митингите пред клиники, където се правят аборти. Правителството също има предпочитание за промени, в това число за анулацията на Член 218 от Наказателния кодекс, който не разрешава абортите.

Според Клаудия Хоман митингите на съперници на абортите са част от по-мащабна консервативна общественост, която е срещу половата култура, срещу поддръжката на малцинствата, срещу свободата на всеки човек да живее както самичък счита за вярно. " За тях ние сме Антихристи, врагове. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР