Консервативен професор по право и медиен магнат, заплашен от затвор

...
Консервативен професор по право и медиен магнат, заплашен от затвор
Коментари Харесай

"Робокоп стана президент" - тунизийците наказаха политиците си

Консервативен професор по право и медиен магнат, застрашен от затвор - тунизийците наклониха везните към първия на балотажа на президентските избори.

Възможно е Набил Каруи, пуснат от пандиза дни преди втория тур на изборите, да апелира с причините, че опцията му да води акция е била лимитирана. Каквото и да се случи, решението на гласоподавателите сочи едно - с над 70% поддръжка за професор Каис Сайед жителите на страната желаят смяна.

За Сайед са дали своят вот към 90% от хората на възраст сред 18 и 25 години съгласно изследвания на социологическия институт " Сигма ", както и малко под половината от гласоподавателите на възраст на 60 години, написа " Гардиън ".

Професорът благодари на младите за поддръжката, а събеседници на това и други издания приказват за нова страница в историята на страната с най-вече младо население.

Като популистите, само че не напълно

Част от казуса е в неналичието на стопански промени от последните години, нараснали безработицата в Тунис. Много от претендентите за президент се свързваха с политическия хайлайф, управлявал в годините на президента Зин ал Абидин Бен Али или на хаоса по-късно, когато свалянето му даде начало на Арабската пролет.

Дебатът сред Сайед и Каруи натежа в интерес на първия, когато в петък, по-малко от два дни преди изборите, той се обърна към избирателита на типичен арабски (а магнатът - на тунизийски диалект).

Рязък, нацупен и вцепенен, Сайед е именуван от мнозина в страната Робокоп. Преподавателят по конституционно право бе едва прочут, до момента в който не напусна университета, където работеше, предходната година.

 Тунизийци честват успеха на Каис Сайед
© Stringer, Reuters

Тунизийци честват успеха на Каис Сайед

Известен със скромността си, въпреки и да му липсва харизма, той вдъхва доверие като неоцапан от игрите на досегашните елити, написа " Вашингтон пост ". Същевременно в търсене на нови лица тунизийският електорат ненапълно следва популистките трендове в доста други страни, означават анализатори, представени от изданието.

Разликата е, че в случай че при европейските популисти вземат връх антимигрантски, етнически или религиозни усеща, в Тунис фокусът, наподобява, е върху битката с корупцията, неравенството, неприятното обучение, неналичието на достъп до обикновени обществени услуги.

" Хомосексуалността е заболяване "

Каис Сайед въобще не наподобява на другите водачи в арабския свят - 61-годишният професор съвсем не води акция, няма партия и в никакъв случай не е заемал служба и е почтен за възгледите си, отбелязва телевизия " Ал Джазира ". Той съобщи, че с оскъдните си средства няма да води акция за гласоподаване против Каруи на балотажа, тъй като по този начин ще получи непочтено предимство, до момента в който съперникът му е в пандиза.

Победата му обаче надали ще донесе успокоение на всички в страната, където ислямистката " Еннахда " ( " Възраждане " ) завоюва най-вече места в Народното събрание преди седмици. Социално консервативният Сайед, подкрепян от " Еннахда " е съперник на някои демократични промени, поддържа смъртното наказване, съперник е на хомосексуалността (според него - " болест и част от задграничен скрит план " ) и на концепцията дамите да получат равни права при заместничество, която може да стане факт с нов закон в Народното събрание. Той желае и нова, по-децентрализирана система на ръководство.

От друга страна президентът в Тунис не се употребява със съществени пълномощия за вътрешнополитически промени - такива има главно във външната политика, защитата и сигурността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР