Конкурентите започват да изтикват американската Tesla Inc. от важни пазари

...
Конкурентите започват да изтикват американската Tesla Inc. от важни пазари
Коментари Харесай

Tesla започва леко да губи контрол над важни пазари

Конкурентите стартират да изтикват американската Tesla Inc. от значими пазари на фона на предлагането от производителите на коли на конкурентни електрически автомобили.

Както написа The Wall Street Journal, базирайки се на последните пазарни данни, в Съединени американски щати
Ford Motor Co. се връща пазарният дял от Tesla с неотдавна пуснатият пръв електрически кросоувър Mustang Mach-E. В Европа, най-големият пазар на електрически коли в света, немският Volkswagen AG (VW) изпревари през предходната година Tesla. На другите пазари като Азия, Tesla към този момент резервира и даже усилва каузи си досега.

На Mustang Mach-E, получил възторжени мнения се пада 12 % дял от всички изцяло електрически транспортни средства доставени в Съединени американски щати през предишния месец, сочат данните на организацията за разбори Motor Intelligence. При това каузи на Tesla на пазара е понижен до 69 % през февруари от към 79 % през предходната година.

Купувачите в Западна Европа през 2020 година са записали 98 хиляди коли на Tesla, което е с към 11 % по-малко от 2019 година, до момента в който общият брой на записаните електрически транспортни средства се е нараснал повече от два пъти, съгласно Schmidt Automotive Research. Пазарният дял на Tesla спада до към 13% през 2020 година от към 31% година по-рано.

През последните години нееднократно се приказва за това, че Tesla ще се сблъска със мощна конкуренция. Компании като Volkswagen и General Motors Co., влагат милиарди долари за разширение на индустриалните си мощности за електрически автомобили. Намаляващият пазарен дял на Tesla в Съединени американски щати и в Европа може би сочи, че конкуренцията стартира да се ускорява, отбелязва изданието.

Японският производител Honda Motor Co. възнамерява през 2024 година на моделите да пусне на американския пазар два изцяло електрически кросоувъра, а също по този начин скоро да предложи хибридни версии на най-популярните си модели. Първият от кросоувърите ще е под дребната на Honda, а вторият – под марката Acura. Двата модела ще бъдат създадени в партньорство с GM. През септември Honda и GM подписаха протокол за планове за основаване на обединяване в Северна Америка, което може да включва и съдействие в региона на покупките и общи транспортни платформи.

През предходната седмица бе обявено, че GM възнамерява да построи втори цех за батерии за електрически автомобили в Съединени американски щати в съдействие с южнокорейската LG Chem Ltd. Компаниите към този момент строят цех за произвеждане на батерии на стойност 2,3 милиарда $ на североизток от Охайо. Заводът би трябвало да стартира работа през идната година и в бъдеще ще създава батерии за стотици хиляди електрическия автомобил годишно.

Въпреки че съперниците съумяха да пробият на някои пазари, бизнесът на Tesla продължава да пораства, написа WSJ. През предходната година компанията е продала съвсем половин милион коли в целия свят, което с над една трета надвишава данните от 2019 година и счита да ускори темповете на растеж през 2021 година.

През 2020 година продажбите на Tesla в Азиатско-Тихоокеанския район са се нараснали поти три пъти спрямо предходните години на фона на увеличението на производството на заводът й в Шанхай, сочат данните на уеб страницата EV-volumes.com, отразяващ продажбите на електрически автомобили в света. Благодарение на търсенето на този пазар, каузи на Tesla в международните продажби на електрически транспортни средства остават на практика неизменен и е към 22% през предходната година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР