Близо 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани за саниране на

...
Близо 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани за саниране на
Коментари Харесай

200 млн. лв. ще се инвестират в саниране на жилища в трите въглищни региона

Близо 200 млн. лева ще бъдат вложени за саниране на многофамилни жилищни здания в областите, наранени от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Очаква се поканата за набиране на планови оферти да бъде оповестена до края на месец юни тази година.

Средствата се отпускат по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година (ПРР) Решението бе подкрепено на съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, чиито членове през днешния ден утвърдиха методологията и критериите за асортимент на претендентите.

Инициативата е от решаващо значение за понижаване на потреблението на сила и справяне с енергийната беднотия в трите въглищни района.

Други над 110 млн. лева от програмата ще бъдат отпуснати за подкрепяне на служащите в секторите, наранени от икономическия преход, посредством стратегии за образование и преквалификация, ориентирани към повишение на адаптивността на работната мощ и вероятностите за претовареност.

Планира се поканата за показване на оферти да бъде оповестена през третото тримесечие на 2024 година

България може да влага общо 1.2 милиарда евро от Фонда за обективен преход по програмата „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година по териториалните проекти за обективен преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. С плануваните средства трите района би трябвало да се оправят с въздействието на прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система във въглищните райони.

По същата стратегия 50 градски общини могат да получат достъп до 1.5 милиарда евро от Европейския фонд за районно развиване за интегрирано градско и районно развиване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР