Конференцията DigitalK ще се проведе на 12 май 2022 г.

...
Конференцията DigitalK ще се проведе на 12 май 2022 г.
Коментари Харесай

Digitalk 2022: Технологии и свобода по време на война

Конференцията DigitalK ще се организира на 12 май 2022 година в Sofia Tech Park в хибриден формат, който разрешава и наличие онлайн, и следене от отдалеченост. Билети и повече информация за събитието можете да намерите на и.
" Тук няма никаква суматоха, животът продължава ", споделя Андреас Флодстрьом, създател и изпълнителен шеф на шведско-украинската компания Beetroot. Датата е 16 февруари 2022 година Осем дни по-късно суматоха към този момент има, пълномащабната съветска инвазия е почнала измежду нощ, а Флодстрьом се трансформира във военно краткотраен водач - не на армия или страна, а на личната си компания. Някои от чиновниците му отиват на фронта, до момента в който други стартират да работят от убежища. Целта е компанията и животът на всички в нея да бъдат непокътнати, тъй като все пак Флодстрьом е уверен, че това не е краят на света.

Той съумява. Beetroot освен резервира внушително равнище на работливост поради всички условия, само че и приключва придобиването на българската компания South Gate Tech, която през днешния ден към този момент се назовава Beetroot Bulgaria. А Андреас Флодстрьом ще опише цялата история на спасението на компанията, чиновниците и разсъдъка си пред българска аудитория по време на тазгодишното издание на софтуерната конференция, което ще се организира на 12 май в Sofia Tech Park.
Реклама
Както всеки диалог или конференция през последните две години, и DigitalK ще премине в подтекста на една съществена тематика - войната. Андреас Флодстрьом ще приказва за оправянето със напълно същинската, физическа война, която убива хора. Повечето от останалите представители са заети с паралелната война, която - парадоксално или не - се случва посредством осведомителни технологии и която може да бъде спряна единствено още веднъж през тях. Това, несъмнено, е осведомителната (или хибридна) война.
Технологията другар, технологията зложелател
Държави и компании се пробват да се борят с намесата в политическите процеси посредством технологии от години. През 2016 година словосъчетанието " подправени вести ", които съгласно някои са довели до избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати и до излизането на Англия от Европейския съюз (ЕС), накараха държавните управления да станат изключително чувствителни на тематика информация и обществени мрежи, а самите компании зад тези мрежи - да бъдат отбранителни във връзка с това по какъв начин работят бизнес моделите и логаритмите им.

От тогава насам обществените мрежи трансформираха доста разпоредбите си за издание, наказванията и даже логаритмите. Резултатът е непосредствен до нулев, което води до два извода. Първият е, че технологиите са средство, а не подбуда. Вторият е, че технологиите могат да се употребяват и за положително, и за неприятно.

През 2016 година, дни откакто Тръмп е спечелил президентските избори, Декс Хънтър-Торик напуща Силициевата котловина, с цел да обикаля света и да разбере от какво са недоволни хората посредством платформата си Onwards. Шест години по-късно Торик дава отговор за връзките на Oversight Board в Meta - външното тяло към компанията, майка на Фейсбук, което отсъжда по комплицирани проблеми какво би трябвало и какво не би трябвало да има в обществената мрежа.
Реклама
Торик ще приказва пред българска аудитория за трети път. Първият път е незабавно след избирането на Доналд Тръмп. Вторият - по време на корона рецесията. Сега той оказва помощ на Meta да се оправи със комплицирания проблем до каква степен публичният спор може да бъде опазен на фона на пандемия и война, в която има напълно действителни жертви.

Той не е единственият, който се интересува от дефинирането на тази тънка граница. Джейми Бартлет, английският публицист, който стана прочут в България с подкаста си The Missing Crypto Queen за крипто Понци схемата OneCoin, водена от българката Ружа Игнатова, е посветил няколко книги на тематиката за ролята на технологиите в политиката.

Бартлет ще приказва от сцената на DigitalK точно за това по какъв начин могат да бъдат употребявани цифровите принадлежности за всевъзможни цели - и по какъв начин премахването на опцията за приложимост с отрицателен привкус би довел и до премахването на благоприятни условия за приложимост с положителен, което вкарва държавни управления и компании в хватка, от която измъкването не би било елементарно.
Децентрализираната фантазия
Докато Торик и Бартлет преглеждат въпроси, свързани с централизирани технологии и огромни компании, една огромна група от хора в световния софтуерен бранш мечтае за нещо напълно друго: децентрализиран интернет, в който нито държавни управления, нито колоси като Meta, Гугъл или Apple биха могли да лимитират свободи и да въздействат на естествения дискурс.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Лица Реклама
Това течение, известно като Web3, се води от същите хора, които преди десетилетие започнаха да приказват за криптовалути. От една страна, концепцията за децентрализиран интернет, най-малко в всеобщ вид, наподобява нереалистична. От друга, отговорът на запалянковците по децентрализирани технологии незабавно би бил " казвахте същото и за Bitcoin ".

Тази година DigitalK ще обърне внимание на това течение с два сегмента. В първия Итън Пиърс от CryptoAssets Institute ще изложи тезата за какво Web3 е добра концепция и за какво съгласно него тя може да проработи като бизнес модел за цяла стопанска система в необятен мащаб.

Във втория някои от най-добре познатите български имена в крипто-блокчейн екосистемата - Филип Матов от ConsenSys, Валентин Михов от Daedalus, Ник Тодоров от Limechain, Татяна Методиева от Nexo Ventures, Никола Стоянов от Meta Change Capital и Любен Белов от LAUNCHub Ventures, ще дискутират в по-голяма дълбочина обещанията и рисковете пред Web3, както и за какво считат, че методът зад криптовалутите може да бъде трансфериран зад цялата цифрова стопанска система.

В последна сметка в отговор на аргумента за Bitcoin елементарно може да бъде изведен контрааргументът, че криптовалутите, които бяха основани за освен да бъдат свободна валута, само че и да се борят със спекулативния финансов бранш, който сътвори рецесията от 2007-2008 година Вместо това се случи противоположното - криптовалутите през днешния ден са най-вече умозрителен актив, който се търгува повече като акции, в сравнение с като обичайни валути.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама От прекомерно малко към прекомерно доста пари
Всички тези световни течения и проблеми няма да се отразят на чисто българския аспект на конференцията. Един от огромните панели тази година ще включва Васил Терзиев от Eleven, Добромир Иванов от стартъп асоциацията BESCO, Евгени Ангелов от Българската асоциация за рисков капитал (BVCA) и Атанас Симеонов от Amatas. Темата може да прозвучи даже необичайно - допустимо ли е прекомерно доста капитал за стартъпи да навреди на екосистемата?

Странно, тъй като единствено преди 10 години проведен рисков капитал за стартъпи в България нямаше. В края на 2012 година Eleven и LAUNCHub получиха от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) общо 21 млн. евро за вложения в стартъпи, което на процедура даде началото на структурираната предприемаческа екосистема в България.

Десет години по-късно картинката мъчно може да бъде по-различна. Между 2020 и 2030 година в България по всяка възможност ще има налични за вложение над 1 милиарда лева за стартъпи - някои от тях към този момент са изхарчени, други даже не са оповестени, процедурата за трети едвам в този момент започва, а също така се чакат и още средства поради огромни изходи през това десетилетие.

Всичко това води до въпроса допустимо ли е прекомерно лесните пари да имат отрицателен резултат. Някои от най-успешните стартъпи в България започнаха с вложения от по 200 хиляди евро, до момента в който през днешния ден компании на равнище концепция набират милиони евро. Това поражда благоприятни условия, само че и лишава от финансовата дисциплинираност, с която огромните имена в България през последното десетилетие се зародиха.

Общата картина на софтуерния свят и в България, и по света демонстрира, че на огромните процеси не може да се гледа единствено от един ъгъл. Затова тази година DigitalK ще направи за следващ път това, което прави най-добре: ще събере на едно място хора с неоспорима експертиза и обосновани гледни точки, с цел да може комплицираният свят, окончателно преплетен с още по-сложните цифрови технологии, да стане с една концепция по-разбираем.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР